'Aziatische Warren Buffett met pensioen'

Li Ka-shing staat dicht bij een overdracht van zijn imperium aan zijn zoon. ©EPA

De eigenaar van onder meer Kruidvat en ICI Paris XL gaat de macht over zijn imperium overdragen aan zijn zoon Victor, meldt The Wall Street Journal.

Hij startte als jongeman in Hongkong, naar waar hij vanuit China gevlucht was met zijn familie, met het maken en verkopen van plastic bloemen. Intussen is zijn imperium, met de naam CK Hutchison Holdings, wereldwijd actief in tal van sectoren en telt het ruim 310.000 werknemers in meer dan 50 landen.

Niet voor niets geldt de 88-jarige Li Ka-shing als een van de sprekendste en meest legendarische voorbeelden van selfmade zakenlui. Zijn fijne neus voor investeringen - hij moest in 2007 naar verluidt slechts 5 minuten nadenken voor hij investeerde in Facebook dat toen amper omzet draaide - leverde hem de bijnaam 'de Warren Buffett van Azië' op, al wordt dat epitheton intussen ook voor anderen gebruikt.

Li Ka-shing heeft een gigantisch fortuin: met naar schatting 33 miljard dollar (bijna 30 miljard euro) is hij een van de rijkste mensen ter wereld. Met Jack Ma van Alibaba speelt hij geregeld haasje-over als rijkste Aziaat. CK Hutchison is de bron van zijn rijkdom. Het conglomeraat is actief in onder meer de havensector, infrastructuur, financiële diensten, telecom en energie. De groep is bij ons het bekendst als eigenaar van winkelketens zoals Kruidvat, ICI Paris XL en Marionnaud. 

Zoon Victor

Maar nu is voor Li Ka-shing blijkbaar de tijd gekomen om een stap terug te doen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft de magnaat naaste medewerkers, onder wie zijn zoon Victor, laten weten dat hij van plan is te vertrekken als voorzitter van CK Hutchison. Victor, nu vicevoorzitter, geldt als zijn opvolger

De juiste datum van de machtswissel is niet bekend. Volgens de krant houden sommigen het op eind dit jaar. Anderen denken dat de man uiterlijk tegen zijn 90ste verjaardag, in juli 2018, de fakkel overdraagt.

CK Hutchison liet weten dat Li Ka-shing 'van tijd tot tijd gesproken heeft over zijn pensioen en zijn vertrouwen in Victor om het bedrijf te leiden'. Maar de groep voegde eraan toe dat de man 'in een uitstekende gezondheid verkeert en de officiële aankondiging zal doen als hij besluit te vertrekken'.

Het nieuws valt op een moment dat CK Hutchison voor een reeks uitdagingen staat. Het imperium heeft last van Chinese concurrentie in onder meer de havensector, van door toezichthouders geblokkeerde overnames en van de politieke onzekerheid in Groot-Brittannië, goed voor een derde van de winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud