Advertentie
Advertentie

Bedrijven krijgen vacatures niet opgevuld

De werkgelegenheid zal blijven groeien ©ANP XTRA

Acht op de tien bedrijven hebben moeilijkheden om hun vacatures in te vullen, meldt het uitzendbedrijf Manpower. De coronacrisis heeft het tekort op scherp gezet.

Met het reveil in zicht ontwaakt ook de arbeidsmarkt opnieuw. ManpowerGroup peilde eind april bij 567 Belgische werkgevers naar hun intenties op het vlak van aanwervingen. Daaruit blijkt dat een kwart van de werkgevers hun personeelsbestand tegen eind september willen uitbreiden. Slechts een minderheid (11%) overweegt het aantal werknemers te verminderen. Het grootste deel van de werkgevers willen hun personeelsbestand eerder op peil houden.

Wie nieuwe krachten wil aantrekken, moet rekening houden met een moeizame zoektocht. 'De coronacrisis heeft het tekort aan talent naar hoogtes gedreven die zich de jongste 15 jaar niet meer hebben voorgedaan', zegt algemeen directeur Philippe Lacroix. 'In de drie gewesten vinden de werkgevers niet genoeg, of zelfs geen, kandidaten die aan hun eisen voldoen.' Het tekort aan talent treft 91 procent van de werkgevers in Wallonië en 75 procent van de Vlaamse werkgevers, leert de rondvraag.

Vaardigheden verschoven

Een belangrijke reden schuilt in een verschuiving van vaardigheden, klinkt het bij ManpowerGroup. 'Met de digitalisering heeft de coronacrisis de polarisatie van de beroepsbevolking nog meer in de verf gezet', zegt Lacroix. 'Aan de ene kant heb je de hooggekwalificeerde kandidaten die beschikken over digitale vaardigheden waar bij de bedrijven veel vraag naar is. Aan de andere heb je profielen die niet beschikken over voldoende technische of persoonlijke vaardigheden.'

Vooral technische profielen, zoals ingenieurs, geschoolde arbeiders en logistieke profielen, zijn moeilijk te vinden, net als IT'ers en experts op het vlak van data.

Herstel in gevaar

Een oplossing schuilt volgens Lacroix in een beter activeringsbeleid van werkzoekenden en een verbetering van het onderwijs en opleidingen. 'Anders zullen bedrijven moeite blijven hebben om hun vacatures in te vullen, waardoor het langverwachte herstel in gevaar kan komen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud