Advertentie
Advertentie

Bekaert waarschuwt voor tegenvallende winst

Bekaert-CEO Matthew Taylor ©Photo News

Het beloofde winstherstel in de tweede jaarhelft komt er niet door afwaarderingen bij de probleemdochter BBRG.

'Er komt beterschap in de tweede jaarhelft.' Zo probeerde Bekaert  in putje zomer de pil voor beleggers te vergulden. Het aandeel van de staaltechnologiegroep incasseerde toen de grootste klap in 30 jaar na een zware winstwaarschuwing. 

Die belofte moet CEO Matthew Taylor nu inslikken. Operationeel presteert de groep in lijn met de verwachtingen dankzij de doorgevoerde reorganisatie in de fabrieken, maar Bekaert moet bij zijn probleemdochter Bekaert-Bridon Ropes Group voor zo'n 15 miljoen euro afwaarderingen doorvoeren. Het gaat onder meer over afboekingen op verouderde voorraden. 

-46%
Loden beursjaar
Het aandeel Bekaert is door de teleurstellende evolutie van de winstmarges dit jaar bijna gehalveerd

Bekaert fuseerde drie jaar geleden de eigen staalkabelactiviteiten met die van het Britse Bridon en groeide zo uit tot wereldmarktleider. Door de crisis in zowel de mijnbouw- als de olie- en gassector kampte de fusiegroep BBRG echter met zwaar teleurstellende marges. Om de handen vrij te hebben kwam er eerder dit jaar een nieuwe topman en kocht Bekaert de minderheidsaandeelhouder uit, een Canadees pensioenfonds. 

Door de afwaarderingen bij BBRG zal de winstmarge in de tweede jaarhelft nog onder die van de eerste jaarhelft uitkomen. Bekaert becijfert ook dat de eerder aangekondigde herstructureringen dit jaar voor 70 miljoen euro op de winst zullen wegen. 

Pro memorie: de winstmarge was in de eerste jaarhelft ineengeschrompeld tot 5,1 procent, van 7,3 procent in 2017 en meer dan 8 procent over 2016. De 10 procent winstmarge die Taylor op middellange termijn ambieert, is heel veraf. Het gevolg is dat de CEO - initieel op handen gedragen - alle krediet is verloren bij beleggers. 

Analisten gingen tot nog toe uit van een bedrijfswinst inclusief herstructureringslasten van 223 miljoen euro over het boekjaar 2018, wat zich in een winstmarge van 5,3 procent vertaalt. Die prognose blijkt nu te optimistisch. Over het boekjaar 2017 kwam de bedrijfswinst uit op 318 miljoen euro. 

Let wel: die sombere vooruitzichten zitten al vrij stevig in de koers verrekend. Het aandeel Bekaert noteerde donderdagavond 46 procent onder het peil waarmee 2018 werd afgetrapt. Vrijdag noteert het aandeel op de Brusselse beurs tot 5 procent in het rood. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud