Bijna 7.000 werkgevers filmen personeel op werkvloer

©Hollandse Hoogte / Rob Huibers

Alleen al in 2016 plaatsten zo’n duizend werkgevers bewakingscamera’s om hun personeel in de gaten te houden. ‘Het is een normale zaak geworden’, zegt de ACV-studiedienst.

Het voorbije jaar hebben 1.057 werkgevers een aangifte gedaan bij de privacycommissie omdat ze bewakingscamera’s hadden geplaatst voor controle op de werkvloer. Daarmee zijn er nu al 6.951 werkgevers in ons land die hun eigen personeel filmen, bevestigt Caroline De Geest, de woordvoerster van de privacycommissie, aan De Tijd.

‘Die aanvragen gaan over een veelvoud aan bewakingscamera’s. Want een werkgever moet de plaatsing van een camera maar één keer aangeven bij de privacycommissie, voor al zijn sites en ongeacht het aantal bewakingscamera’s. Eén aangifte van een warenhuisketen kan dus gaan over pakweg 500 camera’s in tal van warenhuizen.’

Een werkgever moet maar één aangifte doen. Die van een warenhuisketen kan dus gaan over pakweg 500 camera’s in tal van winkels.
Caroline De Geest
woordvoerder privacycommissie

Weinig zaakvoerders en bedrijfsleiders hebben nog schroom om camera’s op de werkvloer te plaatsen. In alle mogelijke sectoren zijn ze te vinden. Wie grasduint in het - behoorlijk complexe - register van de privacycommissie, vindt aangiftes voor apotheken, brasserieën, supermarkten, ziekenhuizen, autogarages, bankkantoren, een hele zeehaven, een begrafenisondernemer, alsook voor de redactie van De Tijd en het stadhuis van Antwerpen.

Normale zaak

‘Dat camera’s op de arbeidsplaats opduiken, is zeker een tendens. Het is een normale zaak geworden, zeker boven kassa’s en op andere gevoelige plekken’, merkt ook Piet Van den Bergh, adviseur op de ACV-studiedienst.

‘Het is een goede zaak dat steeds meer werkgevers de installatie van een camera aangeven bij de privacycommissie, zoals de cao 68 (collectieve arbeidsovereenkomst, red.) verplicht’, stelt hij. ‘Al zijn er nog discussies over. Die duiken doorgaans op in rechtszaken over werknemers die worden beschuldigd van diefstal of wat anders dat niet mag. Plots blijkt dan dat alles is gefilmd door een bewakingscamera die de werkgever niet had aangegeven en waar het personeel niet op de hoogte van was. Dan is er discussie over of die beelden in de rechtszaak mogen gebruikt worden.’

Van den Bergh: ‘Meestal zijn het kleinere ondernemingen die nalaten de camera’s op de werkvloer aan te geven. Maar ik steek er mijn hand niet voor in het vuur dat er geen grote ondernemingen meer zijn die de regels niet respecteren. Als werkgevers de regels respecteren die in cao 68 zijn opgenomen, merken we nog weinig problemen.’

Vier redenen

Zo bepaalt de cao dat werknemers filmen alleen mag om vier redenen: om hun veiligheid en gezondheid te garanderen, de bedrijfsgoederen te beschermen, het productieproces te controleren en de arbeidsprestaties in de gaten te houden. Al mag dat laatste niet alleen gebeuren op basis van de camerabeelden.

De werkgever moet ook duidelijk melden voor welk doel de camera’s dienen. Geheime camerabewaking mag dus niet. Filmt een werkgever zijn personeel in het geniep, dan is hij strafrechtelijk vervolgbaar. Zowel vooraf als bij het opstarten van de camerabewaking moeten werkgevers de ondernemingsraad daarover in detail informeren. In bedrijven zonder ondernemingsraad kan dat gebeuren via de vakbondsvertegenwoordigers of via een rechtstreekse mededeling aan het personeel.

De camera’s mogen bovendien alleen continu filmen als ze dienen voor de garantie van de gezondheid en veiligheid van de werknemers of voor de bescherming van bedrijfsgoederen. Ze mogen gedurende periodes filmen, als ze dienen om het productieproces of de arbeidsprestaties van de werknemers te controleren. In elk geval mogen bewakingscamera’s nooit ‘buiten proportie’ worden gebruikt.

60 klachten

Bij de privacycommissie zijn het voorbije jaar zo’n 60 klachten binnengekomen over camera’s op de werkvloer. ‘Het is belangrijk te weten dat als een werkgever aangeeft dat hij camera’s plaatste, die aangifte niet betekent dat de privacycommissie er zijn goedkeuring voor heeft gegeven. Daar gebeurt geen controle op’, zegt De Geest.

In mei volgend jaar stopt de aangifteplicht bij de privacycommissie omdat de privacyregels veranderen. Mogelijk komt er een nieuwe databank met alle camera’s, maar dat is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud