Advertentie

Chinese overnamehonger in Europa op recordpeil

©BELGAIMAGE

Chinezen hebben in de eerste tien maanden van vorig jaar 7,9 miljard dollar geïnvesteerd in Europese bedrijven. Dat is drie keer meer dan in 2013. Dit jaar lijken ze nog hoger uit te komen.

De Chinese overnames in Europa zitten in de lift, terwijl bedrijven in de Verenigde Staten moeizamer van de hand gaan door de dure dollar. Dat blijkt uit een studie van de consultant Deloitte.

De lage euro is zeker een verklaring voor de boom van Chinese overnames in Europa. ‘Maar het is niet de hoofdoorzaak’, zegt Coen Ysebaert, China-expert bij Deloitte. ‘Dé reden is de makkelijke toegang tot financiering voor Chinese bedrijven. De manier waarop de Chinese overheid haar ondernemingen ondersteunt, is in niets te vergelijken met de westerse privésector.’

Chinese overnamehonger op record

 

Volgens Ysebaert zijn er niet alleen meer Chinese overnames maar zijn ze vooral ook zichtbaarder. ‘Dat Fosun voor Indaver in de running was, is iets dat vroeger misschien onder de radar was gebleven.’

Miljardendeals

Intussen zet een soepeler Chinees overheidsbeleid ook de deur open voor grotere buitenlandse investeringen. Terwijl vroeger meer kleine Europese bedrijfjes in Chinese handen terecht kwamen, gaat het steeds vaker over grote spelers die hun markt domineren.

De grootste Chinese infiltratie in Europa vorig jaar staat op naam van COFCO. De Chinese landbouwreus verwierf voor 2,85 miljard dollar een meerderheidsbelang van 51 procent in de Nederlandse voedselhandelaar Nidera. Op de tweede plaats komt Dongfeng, dat samen met de Franse overheid 2,2 miljard betaalde voor 28 procent in de Franse autogroep PSA Peugeot Citroën.

Fosun staat op drie door 1,36 miljard dollar op tafel te leggen voor de grootste Portugese verzekeraar Fidelidade. Het fonds van de Chinese miljardair Guo Guangchang zet ook volop in op de Europese toerismesector en verwierf vorige maand  5 procent in de Britse touroperator Thomas Cook en eerder dit jaar een meerderheidsbelang in het Franse icoon Club Med.

Belgische prooien

 

Dichter bij huis is de Chinese financiële groep Anbang op overnamejacht en haalde in België al Delta Lloyd Bank (219 miljoen euro) en Fidea (prijs niet bekend) binnen. In het vastgoed verwierf de Chinese groep Hannover Leasing in december het Brusselse kantoorgebouw Covent Garden voor 270 miljoen euro.

Wat het Chinese overheidsbedrijf ChemChina (CNCC) nu doet, is van een andere orde. Door 7,4 miljard euro op tafel te leggen voor de Italiaanse bandenproducent Pirelli is het nagenoeg zeker dat ook in 2015 de Chinese overnamebedragen in Europa de recordniveaus van vorig jaar zullen overtreffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud