De Gucht bestuurder bij staalreus Arcelor

De Gucht bestuurder bij Arcelor. ©Dries Luyten

Op de Algemene Vergadering van staalreus ArcelorMittal kreeg oud-minister en voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht een zitje in de raad van bestuur toegewezen.

Het mandaat van De Gucht bij ArcelorMittal duurt drie jaar. Van het kapitaal van Arcelor was 62 procent aanwezig en alle resoluties die geagendeerd stonden op de algemene vergadering werden met een 'stevige meerderheid' goedgekeurd. Meer precieze info publiceert de staalreus later op zijn website. 

De Gucht heeft op dit moment al een bestuurszitje bij het Belgische telecombedrijf Proximus. Hij werd daar midden vorig jaar voor de regering voor aangewezen. De Gucht moest toen nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, omdat hij tot oktober 2014 Eurocommissaris van Handel was. 

Voormalige Eurocommissarissen moeten in principe 18 maanden 'ontluizen' vooraleer ze privémandaten kunnen opnemen, dat om belangsvermenging tegen te gaan. De Gucht verkreeg evenwel een uitzondering. Hij kreeg wel te horen dat hij zich moest onthouden van enige lobbying tegenover de Commissie in de 'ontluizingsperiode' en dat hij de nodige confidentialiteit aan de dag moest leggen over zijn periode als Eurocommissaris. 

Het zijn niet de enige activiteiten waar de ex-politicus, die jarenlang in de federale regering en daarna op het Europees niveau aan de slag was, zich mee bezig houdt. Hij is ook bestuurder bij de financiële instelling Merit Capital. De Gucht keerde verder ook terug naar zijn oude alma mater, de VUB, waar hij voorzitter werd van het Institute for European Studies. 

Hoeveel De Gucht gaat verdienen bij Arcelor is niet bekend. Op de Algemene Vergadering vorig jaar keurden de aandeelhouders een 'basisloon' voor niet-uitvoerende bestuurders van 144.000 euro goed. Dat is meer dan bij Proximus.  Bij Proximus krijgt De Gucht 'maar' 25.000 euro per jaar plus 5.000 euro per bijgewoonde vergadering. Dat zijn er een achttal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect