Hamon legt reddingsplan op tafel

Francis Lambilliotte, van de oprichtersfamilie. ©Thierry du Bois

Hamon geeft nieuwe aandelen uit aan 0,50 euro per stuk. Bovendien worden voor 83 miljoen euro schulden kwijtgescholden en verkoopt het bedrijf een van zijn divisies.

Hamon start zijn bedelronde en lanceert een kapitaalverhoging die minstens 38,7 miljoen euro en maximaal 68,1 miljoen euro moet opleveren. Daar gaat dan evenwel meteen anderhalf miljoen euro af om alle kosten van de transactie te dekken.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht met de titel: 'Een nieuwe start voor Hamon.'

Hamon-aandeelhouder hebben een voorkeurrecht om in te tekenen op de nieuwe aandelen. Elk aandeel geeft recht om 6 nieuwe aandelen te kopen aan 0,50 euro per stuk (tegenover de laatste slotkoers van 1,80 euro). Aandeelhouders die niet intekenen staat dus een enorme verwatering te wachten.

Sogepa, een investeringsverhikel van de Waalse overheid, springt nog maar eens in de bres en zal 25 miljoen euro van het beoogde bedrag op tafel leggen. Drie banken, bij wie Hamon schulden heeft uitstaan, investeren 8,7 miljoen euro. En ook Sopal, de holding van de oprichtersfamilie Lambiliotte, zal met enkele miljoenen over de brug komen.

De Waalse overheid, dat nu al 44 procent van Hamon bezit, zal dus zijn greep op het bedrijf met 1.700 werknemers versterken. De familie Lambiliotte verloor bij een vorige kapitaalronde de controle.

Hamon zit al enkele jaren in het sukkelstraatje door mismanagement en de crisis in de energiesector die op de prijzen en het orderboekje weegt. Sinds 2014 voerde het al vijf kapitaalverhogingen door voor samen 80 miljoen euro.

Een kapitaalronde blijkt deze keer onvoldoende om het bedrijf op de rails te krijgen. Het bereikte met de banken ook een uitvoerige herstructurering van de schulden. Zo worden er voor 83 miljoen euro kwijtgescholden.

Het management gaat bovendien nog eens met de grove borstel door de organisatie waardoor het tegen 2019 zo'n 24 miljoen euro kosten hoopt te besparen. Wat dat precies betekent voor de werkgelegenheid in Belgiƫ, is niet duidelijk.

Als afluiter van het reddingsplan zet Hamon een van zijn divisies (warmtewisselaars) in de etalage. Die haalde in 2016 een omzet van 43 miljoen euro en een negatieve bedrijfskasstroom van 12 miljoen euro.

Dit jaar werd het aandeel, na een beslissing van de FSMA, nog niet verhandeld. Nu er duidelijkheid is over het reddingsplan zal dat vanaf maandag vermoedelijk wel het geval zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud