Het jaar in tien grafieken (10) Vijf waardevolste bedrijven zijn tech

©REUTERS

De lijst met waardevolste bedrijven ter wereld is steeds meer een Chinees-Amerikaans onderonsje van internetreuzen.

Het socialemediabedrijf Facebook en de webwinkel Amazon verdringen Warren Buffets Berkshire Hathaway en de energiereus Exxon Mobile uit de top vijf, die nu volledig uit tech bedrijven bestaat. Net erbuiten vallen de Aziatische techreuzen Tencent (495 miljard dollar) en Alibaba (443 miljard dollar). In de top tien zijn al zeven plaatsen ingenomen door tech tegenover vijf vorig jaar.

©MEDIAFIN


Naast alle jonge vogels blijft  Microsoft goed standhouden dankzij de cloud en topman Satya Nadella. Amazon was dan weer de spraakmaker van het jaar. De koers sloopte de grens van 1.000 dollar. Het kocht de Amerikaanse winkelketen Whole Foods en lanceerde zijn slimme luidspreker en premiumdienst in België. Beleggers juichen het toe dat Amazon na jaren van zaaien eindelijk kan oogsten.

Maar hoge bomen vangen veel wind en de dominante techbedrijven raken steeds meer in het vizier van de overheden. Europa gaf dit jaar boetes aan Google (2,4 miljard euro), Facebook (110 miljoen euro) en Amazon. Bovendien zal de kritiek op de schaduwzijden van de techbedrijven ook in 2018 blijven aanzwellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content