1. Ondernemen
 2. Algemeen

Hoe Hack Belgium dit land wil verbeteren

De conferentie Hack Belgium wil mensen uit tal van sectoren doen inspelen op de snel veranderende technologie. Bij de tientallen projecten werden originele oplossingen ontworpen voor de meest uiteenlopende problemen.
 • Een start-up creëren in drie dagen: Trustingate

  Bij de workshops rond media, staat er een ding buiten kijf, de sector zit met heel wat uitdagingen en de problemen, die de experten naar voren brengen zijn stuk voor stuk relevant en dringend op te lossen. Ik schuif me aan bij een groepje van vier, dat een crowdfunding platform wil bouwen voor onderzoeksjournalistiek.  ‘We gaan ervan uit dat er genoeg mensen zijn, die met vragen zitten en bereid zijn geld neer te tellen om een antwoord daarop te krijgen.’ De anderen knikken enthousiast.

  ‘De strijd tegen fake news doet er niet toe zolang we het enorme vertrouwensprobleem tussen mensen en journalisten niet aanpakken’, aldus Tim Verheyden van VRT tijdens het expertenpanel rond media. ‘We bengelen helemaal onderaan op de vertrouwensbalans, samen met priesters en politici. Dat is het probleem van vandaag.’ Heel wat knikkende gezichten in het publiek. Het is een diverse groep van mensen, samengebracht rond eenzelfde zorg. Het zijn niet de nieuwe vertelmethoden of virtuele realiteit in nieuws dat de groep bezighoudt, maar ze willen een oplossing zoeken voor hun groeiende angst dat burgers niet langer vertrouwen op media en feiten en steeds vaker in een gefilterde en geïsoleerde wereld leven.

  Andere groepen komen met een hele resem ideeën: een ‘daag mij uit’-knop om mensen te prikkelen nieuws buiten hun filterbubbel te bekijken, een Spotify voor nieuws, want ‘het is niet omdat Blendle het doet, dat ze het ook op de beste manier doen’. Een andere groep stelt zich de vraag ‘waarom niet wat meer spel brengen bij het opsporen van fout nieuws?’ Na de eerste brainstorm komt echter de dooddoener der vragen voor start-ups: ‘Doen anderen dit al niet?’

  Concurrentie

  In het verleden zijn er heel wat crowdfundingplatformen voor journalistiek opgericht geweest. In de Verenigde Staten de succesvolle Beacon, die in 2016 ermee ophield , de Britse Byline, die sinds 2015 geen actieve pitches meer bracht. Het zet het idee meteen op losse schroeven: ‘Willen we wel nog betalen voor goede journalistiek?’ De groep wuift de zorg weg: ‘Wel, als we meer kunnen bieden.’

  ‘Bij ons moet de gemeenschap centraal staan’

  Zoals cijfers van de bekende crowdfunding-platformen Kickstarter en Indiegogo tonen, is er genoeg interesse om ook journalistieke projecten te steunen. Kickstarter haalde al 10 miljoen euro op voor journalistieke projecten. Volgens het team zijn de traditionele platformen echter te beperkt in toegang, die het biedt voor het publiek. Het blijft nog steeds beperkt tot een transactie aan het begin met maar weinig inspraak doorheen het productieproces. ‘Bij ons moet de gemeenschap centraal staan’, zegt  Julie Becker, manager bij Ecsite, een Europees netwerk van wetenschapscentra en –musea. Door een gemeenschap te bouwen tussen mensen, journalisten en media kan er een vruchtbare wisselwerking optreden.

  De woorden van Roland Legrand, digital news manager bij De Tijd: ‘we moeten een gemeenschap rond journalistiek bouwen’ en Tim Verheyden: ‘Het publiek moet bij alle stappen van het journalistiek proces betrokken worden’ weerklinken sterk in het idee. Door transparant te zijn over waar het geld vandaan komt en hoe de journalist een verhaal uitwerkt, kunnen er heel wat problemen opgelost worden. ‘Mensen zijn bezorgd, hebben vragen en willen deel uitmaken van journalistiek en het debat errond’, aldus Gilles Roelandts, business innovation manager bij Proximus en lid van het team.

  Pitch

  Tijdens de laatste dag krijgt het team advies over hoe het idee goed  te pitchen. In vier minuten tijd moet het helder uitgelegd zijn. In een groep van enkel fintech-groepen is het verhaal moeilijk te verkopen. Geen podiumplek voor Trustingate dus.

  Op het einde van de dag, hangt de prangende vraag in de lucht: ‘Gaan we hier nu mee verder?’ De enthousiast knikkende hoofden van twee dagen voordien, schudden nu resoluut heen en weer. ‘Het is een leuke denkoefening, maar niet meer’, besluit Becker. 

 • Projecten op het podium

  Van de tientallen projecten waar tijdens Hack Belgium werd aan gewerkt, werden er vijf markant genoeg gevonden om op het podium te komen. Iedereen kreeg wel de kans te oefenen in het 'pitchen' (presenteren) van projecten en kreeg daarbij ook feedback gaande van hoe een slideshow maken tot hoe een microfoon vasthouden. 

  - Prison Break Fund. Gedetineerden komen uit de gevangenis zonder geld en zonder werk. De helft van hen geraakt terug in de gevangenis. Wat nodig is: opleiding, een ondernemingsproject in de gevangenis. Opleiding in programmeren. In de VS was het succesvol. Het project voorziet hulp bij het zoeken naar een job en een financiële aanmoediging. Voor de financiering wordt naar privé-investeerders gekeken en ook de overheid zou een steentje kunnen bijdragen, afhankelijk van succes. Het project kan volgens het team tot 33.000 euro per persoon per jaar opbrengen. Goed voor gevangenen, bedrijven en samenleving, zo besluiten ze. 

  ©tijd

  - Bemoto. Mensen met beperkte mobiliteit - dertig procent van de Belgische bevolking - doen er ook in steden tot vier keer zo lang over om hun bestemming te bereiken. Het team werkt aan de app BeMoto waar reizigers defecte metroliften kunnen signaleren en waar hulp kan worden gevraagd en aangeboden. Er kan worden samengewerkt met de MIVB, liftenbedrijf OTIS, de overheid en ook wordt gedacht aan crowdfunding.

  - Rob is een chatbot die bouwaanvragen makkelijk maakt. Millennials vinden dat de gebruikerservaring van bouwaanvragers nu beneden alle peil is. Chatbot Rob maakt een einde aan de ellende. Die kan zelfs een architect aanbevelen en die laten tussenkomen in de chatconversatie. Nodig zijn data en de Watson-technologie van IBM. Ook andere overheden zouden dit kunnen gebruiken. 

  - Kirch-off wil een platform zijn om consumenten en producenten van elektriciteit voor wagens rechtstreeks te verbinden. Je zou rechtstreeks bij de producenten - bedrijven met zonnepanelen - kunnen kopen.  

  - Hacku. Een derde verandert van job na een startersweekeinde, blijkt uit sommige voorbeelden. 'Iedereen zou moeten deelnemen aan een hackathon', vindt dit team. HackU.be stelt een app voorwaar je mede-hackers kan ontmoeten, waar je projecten kan posten en bekijken en waar uiteraard de stroom van komende hackathons wordt bijgehouden.  

  - MemoLOOK wil een oplossing voor Alzheimerpatiënten. Slimme brillen, video, beeld- gelaats- en stemherkenning, augmented reality moet toelaten om langer zelfstandig te blijven. Het kost geld, maar minder dan mensen meteen naar een instelling sturen. 

  - Ethitag. Wie let op duurzaamheid bij het online shoppen? Ethitag moet browserplugin zijn die een duurzaamheidsscore geeft aan producten die je online kan kopen. Heel wat data zijn er al, de duurzaamheid van merken wordt nu al nagetrokken.

  Bedankt voor het volgen van deze blog en misschien tot een volgende hackathon! 

 • ‘Computer voorspelt welke leerstof leerling nodig heeft'

  Driekwart van de kinderen die vandaag in het lager onderwijs starten, zal een job uitoefenen die nu nog niet bestaat. Hoe moet het onderwijs zich daarop voorbereiden? Dat is een vraag die niet mocht ontbreken op Hack Belgium. 

  De ideeën vliegen in het rond. Goor Perl, een Israëli die in Amsterdam studeert, wil een concept uitwerken waarbij bedrijven telkens andere werknemers naar het onderwijs sturen. Alle leerkrachten zijn als het ware tijdelijk gedetacheerd van hun echte job. Andere deelnemers werken rond open klassen, co-teaching, de leraar-robot.

  Die ideeën zijn minder futuristisch dan ze op het eerste gezicht lijken, zo ontdekte onderwijsjournaliste Barbara Moens. Zij sprak Jan Buytaert, ICT-manager van de onderwijskoepel GO! (het vroegere Gemeenschapsonderwijs). Als expert begeleidt Buytaert de deelnemers van Hack Belgium in hun zoektocht naar het ultieme onderwijsidee. Lees hier haar hele interview. 

  Buytaert ziet bijvoorbeeld helemaal het nut van artificiële intelligentie. Dat kan namelijk helpen om elke leerling in zijn eigen tempo te laten werken, wat in het onderwijsjargon differentiëren heet. ‘Als een leerling enkele oefeningen invult, kan je onmiddellijk zien of hij of zij de leerstof heeft begrepen. De computer kan ook voorspellen welke leerling iets meer tijd nodig heeft of een meer visueel geheugen heeft en past de oefeningen automatisch aan. De leerkracht wordt daarvan in realtime op de hoogte gebracht en kan leerlingen die hulp nodig hebben, begeleiden.’

 • Survival

  Dag drie van Hack Belgium - vandaag gaan de teams hun projecten voorstellen en verdedigen. Maar eerst dit: techredacteur Pieter Haeck heeft een lijstje gemaakt over 'hoe hackathons overleven'. 

  ©tijd

  1 Wen maar aan de buzzwoorden

  ‘A Manager of Good Vibes.’ We zijn donderdag een uurtje binnen op Hack Belgium en een staaltje onvervalste startersterminologie stelt ons journalistiek cynisme al meteen op de proef. In ons team moet iemand de ‘sfeer erin houden’, benadrukt de organisatie.

  Het zal niet de enige keer zijn dat onze wenkbrauwen omhoog gaan bij buzzwoorden. We lopen een ‘chief digital optimist’ tegen het lijf, volgen workshops in ‘huddles’ (in sporttermen een team dat in een cirkeltje verzamelt) en gaan in de ‘experience zone’ aan de slag met ‘bio hacking’.

  2 Wees enthousiast, maar hou de voeten op de grond

  ‘Durf te falen.’ ‘Zeg ja.’ De eerste dag van de hackathon klinkt als de sacrale hoogmis voor het enthousiasme. Dit is de plaats waar iedereen ongebreideld mag brainstormen. In onze groep kijkt iedereen ons verstoord, haast geïrriteerd, aan als we toch eens een kritische opmerking durven te maken.

  Voor de experts is het wennen. Zij moeten hun zure oprispingen over de ‘jeugdige naïviteit’ maar inslikken. Pas op de tweede dag is er ruimte voor de aardse realiteit. Serieel ondernemer Toon Vanagt durft te vloeken in de kerk en wijst erop dat de kans om te falen groter is dan om te slagen. ‘Mark Zuckerberg is de uitzondering op de regel’, doorprikt hij enkele dromen.

  3 Het gaat niet in drie dagen gebeuren

  Wie denkt dat hij na Hack Belgium klaar is om een sector dooreen te schudden, is eraan voor de moeite. Vooral bij de grote partners, waaronder IBM, MSD Belgium en Proximus is te horen dat opvolging ‘key’ is. ‘Het is belangrijk eventuele opties gedisciplineerd te blijven opvolgen.’

  Het is de grote vraag in hoeverre het 60-tal teams na Hack Belgium nog zal doorzetten met hun innovatieve ideeën, als de drive weggevallen is. Over het project van De Tijd-redactrice Dorien Luyckx leest u meer in de dinsdagkrant.

  4 Het is niet langer een mannenbastion

  Opvallend: op Hack Belgium was het vrouwelijke deel van de bevolking goed vertegenwoordigd.

  5 Denk aan uw survivalpakket

  Plakband en post-its. Het is iets wat u kan bezigen op elke hackathon. We vergeten het niet meer, sinds we in onze workshop een half uur met erg slechte tape een poster probeerden omhoog te hangen.

 • Laatste rechte lijn

  Zaterdag werken de teams aan de presentaties van hun projecten en op één of andere manier worden dan de vijf meest opvallende verkozen. Wellicht zijn er nog enkele tientallen teams in de running. Teamleden hadden het over crisismomenten bij het uitwerken van hun idee, die ze vervolgens al dan niet met de steun van mentors wisten te overwinnen - of ook niet. Hier is nog een impressie van avondlijke werkers: 

  ©tijd

  Zaterdag leest u hier over de meest opvallende presentaties. 

 • Biohacking komt ook in België van de grond

  'Meet Scoby' staat er nogal raadselachtig op de stand van Reagent, een onafhankelijk biolab in Gent voor de burger-wetenschapper. 'Scoby' blijkt te staan voor 'symbiotic culture of bacteria and yeast'  - een cultuur van bacteria en gist, wat blijkt neer te komen op een zwam. Op basis van die zwam wordt een soort 'huid' gegenereerd: 

  ©tijd

  Vijf jaar geleden was er van biohacking nog geen sprake in België, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Nederland. Biohacking is zowat het kleine zusje van de Fablabs - plekken waar 'makers' aan de slag kunnen met bijvoorbeeld 3D-printers en lasersnijders.

  Nu is er dus Reagent, dat deze zomer verhuist naar een ruimer lokaal. In Brussel er is het Open BioLab van de Erasmushogeschool Brussel (EhB). De EhB zet elke donderdag van 18 uur tot 21.30 uur haar labodeuren open voor iedereen met interesse in biowetenschappen. In beide gevallen wordt een strikt veiligheidsprotocol gevolgd en is er de nodige begeleiding. 

  Op Hack Belgium werden alvast de smartphones van de deelnemers onderzocht op gevaarlijk hoge concentraties bacteriën: 

  ©tijd

  Nu afwachten of er nog (veel) meer biohackplaatsen komen. Synthetische biologie is een combinatie van programmeren en biologie. Waarom geen CoderDojo voor jeugdige biohackers tenslotte? 

 • Bouw eens een chatbot

  Techbedrijven zoals IBM en Amazon Web Services bieden bedrijven de mogelijkheid aan hun eigen chatbot te bouwen, zonder een enkel lijntje code te verwachten. 

  Met personaliseerbare bouwblokken kan de hele boomstructuur van vraag en antwoord opgebouwd worden. IBM geeft op Hack Belgium een workshop met hun artificiële intelligentie Watson. 

  Door 'triggers' in te vullen, woorden of zinnen die bepaalde acties van de chatbot veroorzaken, activeer je de bot. Doordat Watson erin verwerkt zit, kunnen ook antwoorden, die afwijken van de voordien bepaalde 'triggers', correct gelezen worden door de bot.

  De combinatie van triggers en daaropvolgende antwoorden, creëer je een dialoog met een persoon aan de ene kant en de chatbot aan de andere kant. 

  De bot kan dan op verschillende platformen gezet worden zoals in berichtenapps (Whatsapp, Facebook Messenger, Signal of Telegram) of op de eigen website. 

  Doordat de maker van de bot niet hoeft te coderen, wordt het heel intuïtief om de chatbot te maken en kan er in enkele minuten al een hele conversatie opgebouwd worden. 

  Boomstructuur van een conversatie met een chatbot

 • Zestigtal teams werken voorstellen uit

  Enkele van de ideeën waar rond gewerkt wordt. ©Tijd

  Een zestigtal teams werken voorstellen uit op Hack Belgium om in te gaan op de uitdagingen waar België voor staat. Hiernaast ziet u al enkele ideeën. 

  Dorien Luyckx, techjournalist van De Tijd, neemt zelf deel aan een team (zie hieronder) dat zo'n voorstel uitwerkt voor de media-uitdaging.

  U kan meer lezen over haar project in de dinsdagkrant van De Tijd.

  Journaliste Dorien Luyckx ontwikkelt samen met een team een media-idee. ©Tijd

 • 'Maak het leven van jouw ideale klant miserabel'

  'Voor elk start-upidee moet je een goed beeld hebben van wie jouw klant is,' aldus Saskia Videler, content strategist bij The Dutchess. Tijdens haar workshop 'Target Audience and Persona' draait het er om de ideale klant een naam te geven en te kijken hoe diens wensen, uitdagingen en leven eruitzien.

  Van daaruit kan vertrokken worden om te kijken hoe het idee voor de klant snel en efficiënt zijn of haar vraag tot vervulling kan brengen.

  'Eenmaal je die persoon voor ogen hebt, maak je hun leven moeilijker of miserabel. Bekijk dan of met die moeilijkheden ze nog steeds terecht kunnen bij jou', aldus Videler. Op die manier kan er afgeweken worden van die ideale klant, die bedrijven in gedachten hebben, maar 'niet realistisch is'.

  Wie is jouw klant?

 • Grote bedrijven omarmen hackathons

  Grote bedrijven houden van hackathons, zo blijkt op Hacker Belgium. Waar hackathons ooit vooral voorbehouden leken voor zelfstandige ontwikkelaars en volledig in het teken van technologie stonden, is er nu veel meer aandacht voor het ontwikkelingen van zaken- en organisatiemodellen, stelt Matteo Gatta van Proximus vast. Hij is directeur Technologie, Strategie en Innovatie en is erg enthousiast over Proximus Enco, een een online marktplaats waarop programmeringsinterfaces (API's) ter beschikking worden gesteld voor ontwikkelaars. 

  Die API's zijn een onderdeel van bredere oplossingen. Als voorbeeld is er een chatbot te bekijken die samen met andere bedrijven zoals IBM - die vlakbij een stand hebben - werd ontwikkeld. Sensors registreren dat u een ongeval heeft met de wagen, en per sms wordt een gesprek met u opgestart waarbij per direct de hulpdiensten kunnen worden verwittigd. 

  Proximus gebruikt hardware van het Nederlandse Pycom voor de demonstratie van zijn Internet of Things-projecten. ©tijd

  Omdat Enco geen complete oplossingen aanbiedt maar onderdelen, verplicht het Proximus tot 'co-creatie' met teams van andere bedrijven en start-ups. Tegelijk maakt maakt het telecombedrijf zich de startupcultuur eigen. 'We kunnen bij Enco op 36 uur prototypes ontwikkelen, bijvoorbeeld in de sector Internet of Things.'

  Vervolgens kan zo'n prototype op grotere schaal worden verspreid waarbij ook met Azure, de cloud computing van Microsoft, wordt gewerkt. Op die manier worden 'ecosystemen' opgezet waarbij diensten en expertise van heel wat partijen met elkaar worden verbonden. De cultuur hier hiermee samenhangt, is ook interessant voor de internet werking van Proximus, zo legt Gatta uit. 

  De stands van IBM en Proximus zijn omringd door Internet of Things-toepassingen, 3D-printers, drones en videogametoepassingen. 'Het is belangrijk dat mensen, en zeker ook studenten, dit allemaal kunnen zien er er kunnen mee experimenteren', vindt Gatta. 'Met schoolse theorie alleen komen we er niet meer in het onderwijs.'

  3D-printing ©tijd

 • 'Data betalen de huur niet'

  Toon Vanagt op Hack Belgium. ©Barbara Moens

  Op een event als Hack Belgium waar ‘ja, maar’ een uitdrukking is die wordt ontmoedigd, is er af en toe toch iemand nodig die de deelnemers met hun voeten op de grond zet.

  In de workshop ‘Bust business myths’ ontkracht Toon Vanagt enkele mythes, die hij zelf met vallen en opstaan leerde:

  • Alleenstaande ondernemers zoals Mark Zuckerberg hebben alle wijsheid in pacht. ‘Alleen een zaak starten is eenzaam en moeilijk’, zegt Vanagt. ‘De kans dat je faalt, is veel groter. Je hebt mensen nodig met wie je de uitdagingen en stappen kunt bespreken. Zuckerberg is de uitzondering op de regel en zelfs hij is niet dé man achter Facebook. Hij gebruikte zijn omgeving, zijn vrienden en bijvoorbeeld het netwerk van Harvard. Werk dus samen met anderen, maar wees voorzichtig met vrienden en familie. Als het bedrijf failliet gaat, kan dat tot zeer pijnlijke situaties leiden.'

  • Haal zo veel mogelijk geld op om snel te groeien. ‘De media staan vol van succesvolle start-ups die veel risicokapitaal ophalen', zegt Vanagt. 'Maar daarmee heb je nog niets gerealiseerd. Ondertussen lever je over aan de genade van anderen, die je laten vallen zodra je het moeilijk hebt of je initiële doel niet kan waarmaken. Risico-kapitalisten zijn de drugdealers van de start-ups.’

  • Als je een fantastisch platform bouwt, zal iedereen zal ontdekken en gebruiken. ‘Ondernemers onderschatten soms hoe moeilijk het is om potentiële klanten los te weken van de dingen die ze gewoon zijn te gebruiken. Jouw oplossing moet veel sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijker zijn dat wat er al bestaat. En zelfs als je platform fantastisch is, moeten je potentiële klanten het nog vinden.’ En dat brengt Vanagt naadloos tot de volgende mythe:

  • Meten is weten. 'Data zijn belangrijk, maar ze zullen de huur niet betalen’, zegt Vanagt. ‘Het is fantastisch dat je 10.000 bezoekers op een bepaalde website hebt. Maar als niemand betaalt, heb je niets aan duizenden kliks, bezoekers of likes. De media zijn nog altijd aan het worstelen met dit probleem: hoe zet je die bezoekers om naar betalende klanten? Wat het verschil maakt, zijn actieve gebruikers die bijvoorbeeld extra waarde creëren of maandelijkse terugkerende inkomsten.'

  Alleenstaande ondernemers zoals Mark Zuckerberg hebben alle wijsheid in pacht. ‘Alleen een zaak starten is eenzaam en moeilijk’, zegt Vanagt. ‘De kans dat je faalt, is veel groter. Je hebt mensen nodig met wie je de uitdagingen en stappen kunt bespreken. Zuckerberg is de uitzondering op de regel en zelfs hij is niet dé man achter Facebook. Hij gebruikte zijn omgeving, zijn vrienden en bijvoorbeeld het netwerk van Harvard. Werk dus samen met anderen, maar wees voorzichtig met vrienden en familie. Als het bedrijf failliet gaat, kan dat tot zeer pijnlijke situaties leiden.'

  Haal zo veel mogelijk geld op om snel te groeien. ‘De media staan vol van succesvolle start-ups die veel risicokapitaal ophalen', zegt Vanagt. 'Maar daarmee heb je nog niets gerealiseerd. Ondertussen lever je over aan de genade van anderen, die je laten vallen zodra je het moeilijk hebt of je initiële doel niet kan waarmaken. Risico-kapitalisten zijn de drugdealers van de start-ups.’

  Als je een fantastisch platform bouwt, zal iedereen zal ontdekken en gebruiken. ‘Ondernemers onderschatten soms hoe moeilijk het is om potentiële klanten los te weken van de dingen die ze gewoon zijn te gebruiken. Jouw oplossing moet veel sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijker zijn dat wat er al bestaat. En zelfs als je platform fantastisch is, moeten je potentiële klanten het nog vinden.’ En dat brengt Vanagt naadloos tot de volgende mythe:

  Meten is weten. 'Data zijn belangrijk, maar ze zullen de huur niet betalen’, zegt Vanagt. ‘Het is fantastisch dat je 10.000 bezoekers op een bepaalde website hebt. Maar als niemand betaalt, heb je niets aan duizenden kliks, bezoekers of likes. De media zijn nog altijd aan het worstelen met dit probleem: hoe zet je die bezoekers om naar betalende klanten? Wat het verschil maakt, zijn actieve gebruikers die bijvoorbeeld extra waarde creëren of maandelijkse terugkerende inkomsten.'

 • Hackathons, het moeizame huwelijk tussen enthousiasme en ervaring

  Vandaag start de tweede dag van Hack Belgium. 

  Wie meer wil weten over Dag 1 kan hier het verslag lezen van collega Pieter Haeck.

  Hij volgde gisteren een workshop rond landbouw, waar opvallend veel ideeën kwamen om de linkt tussen consument en de boer te herstellen. Tegelijkertijd was het ook een reality-check, zowel voor de experts als de deelnemers.

 • Vijftig techpioniers

  Nog meer technologie bij uw krant en op de site: op zaterdag 6 mei zit bij de krant het magazine Tijd 50: de techpioniers. Bij hen onder meer bi­o­loog en kun­ste­naar An­ge­lo Ver­meu­len die aan het ruim­te­schip van de toe­komst werkt.

  Angelo Vermeulen, space explorer, kunstenaar en bioloog, is een van de Tijd 50 tech-pioniers


  Vrijdag gaat de tweede dag in van Hack Belgium, de deelnemers proberen de inzichten uit de brainstorming zo concreet mogelijk toe te passen in nieuwe projecten. U zal het hier allemaal kunnen lezen! 

 • Hoe media, voedsel en gezondheid hacken

  Uit de workshops komen originele ideeën voort, die later (hopelijk) verder worden uitgewerkt. Een greep uit het grote aanbod: 

  Professor en gezondheidsfuturoloog Koen Kas had het over Chinese dokters die betaald worden zolang de patiënt uit het dorp gezond blijft. Nu we zoveel data hebben, kunnen we niet enkel de gezondheidstoestand constant opvolgen, maar kan ook worden voorspeld welke ziekte in de toekomst gaat toeslaan.

  Een verwant idee: kunnen we niet werken met 'health coins', of met 'preventiecheques' die eventueel ecocheques vervangen, in functie van wat de burger doet om gezond te blijven? De patiënt zou een soort Panini-stickers kunnen verzamelen naarmate zij of hij de juiste dingen doet om gezond te blijven. 

  Veerle Rijckaert van Business Development Flanders Food had het over de data die kunnen worden gebruikt in de voedselsector - maar de grote vraag is wat wil de consument precies weten en wat niet? Een idee uit haar workshop was voedsel een code geven die kan worden gescand en die zegt wat het aroma is. 

  De workshop media boog zich uitgebreid over het probleem van fake nieuws en over de 'filterbubbel' - de neiging zich op te sluiten in een echokamer van media die enkel maar bevestigen wat de mediagebruiker wil horen. De brainstorm leverde een aantal interessante ideeën op:

  - Het gebruik van blockchain om de authenticiteit van citaten, video en audio te bevestigen en te bewaren. Blockchain is de technologie achter de virtuele munt bitcoin, maar kan veel ruimer worden gebruikt om de authenticiteit van gegevens doorheen de tijd vast te leggen. 

  - Het systematisch aan bod laten komen van meer dan één perspectief op een gebeurtenis. De mediagebruiker zou eventueel kunnen worden aangemoedigd die andere perspectieven ook te bekijken met een beloning (gamificatie). 

  Meer over media, voedsel en gezondheid in deze video (vanaf 2.15 minuten). Indien de video niet verschijnt, u kan ze hier bekijken

 • It's the data, stupid

  In de workshops op Hack Belgium op donderdagochtend krijgen deelnemers meteen huiswerk op het bord. Vorm groepjes en probeer daarna met een concreet idee voor jouw 'challenge' te komen. Daarna volgt meteen een pitch van 45 seconden. 

  In de slimme landbouw-workshop buigen verschillende groepen zich over het feit dat de gemiddelde moderne Westerse mens niet langer een connectie heeft met de 'origine' van zijn voedsel. 'Kinderen weten niet meer dat melk van de koe komt', merkt een van de experts op.  

  Verschillende groepen stellen prompt 'online platforms' of netwerken voor die de band tussen consument en boer moeten gaan herstellen. Bekijk vanop afstand de levensomstandigheden van de kip die je eieren legt, koop rechtstreeks bij de boer en vergeet de supermarkten of laat het zelfs thuis leveren,... 

  45 seconden pitchen tijdens de slimme landbouw-workshop. ©Pieter Haeck

  Het ontlokt de experts commentaar dat deelnemers misschien een wat 'romantisch' beeld hebben van landbouw. 'De landbouw is gestoeld op grote systemen die voedselveiligheid garanderen, maar blijkbaar houdt de mens ervan om te weten dat een kilometer verder een boer zes eieren voor je opzij legt.' 

  Een ander hot topic is het gebruik van data op de boerderij. Als toestellen op de boerderij beter met elkaar communiceren, kan de beschikbare grond efficiënter gebruikt worden. Die boost van productiviteit is nodig, gezien de bevolkingsgroei. 

  Maar ook data-sharing is geen evidentie. Zoals altijd bij data is er het vraagstuk wie de 'informatie' die uit die data voortvloeit, bezit. Ook het businessmodel is een breinbreker. 'We vergeten al te vaak dat een boer in de eerste plaats bezig is met de vrieskou van morgen', besluit een expert. 

 • Disruptie in onderwijs

  De digitale transformatie geldt ook voor het onderwijs, zegt Jan Buytaert, ICT-manager van het Gemeenschapsonderwijs of GO! op Hack Belgium.

  ‘Kinderen leren veel meer buiten de school. De arbeidsmarkt let ook meer op competenties in plaats van enkel een diploma. Daardoor ontstaat er meer en meer onderwijs buiten de klassieke onderwijssystemen.'

  'We willen ons daaraan aanpassen. Technologie is daarvoor een middel, geen doel. Het maakt heel veel mogelijk, ook in het onderwijs. Dat gaat van smartboards over artificiële intelligentie tot robots.'

  Leer meer over hoe het GO! inspeelt op de digitale transformatie in de weekendkrant van De Tijd.

 • 'Leer elk kind coderen'

  Het hoeft wellicht niet te verwonderen dat coderen op de Hackathon hoog op de agenda staat. Als het van Codefever afhangt, een van de organisaties die kinderen leert programmeren, staat coderen zelf in het officiële onderwijsprogramma.

  Vandaag organiseert Codefever al workshops voor coderen tijdens het weekend in 25 steden. Het krijgt daarvoor steun bij de Vlaamse overheid

  Kinderen leren niet wat ze moeten leren op school.
  Katelijne Duerinck
  Codefever

  'Kinderen leren niet wat ze moeten leren op school', zegt Katelijne Duerinck van Codefever tijdens de onderwijsworkshop op Hack Belgium. 'Ze moeten dingen leren die niet in het officiële curriculum zitten. Wij willen focussen op vaardigheden van de 21e eeuw.'

  Volgens Duerinck moeten we de angst wegnemen van leerkrachten door hen zelf te leren coderen. 'Als zij dat met genoeg vertrouwen kunnen doen, kunnen ze het ook kinderen aanleren. Het is dringend tijd dat coderen deel uitmaakt van het lessenpakket.'

 • ‘Moet de school wel nog bestaan?'

  In een eerste onderwijsworkshop maakt ‘Hack Belgium’ zijn reputatie meteen waar: de rol van de school als manier om jongeren te onderwijzen wordt al meteen in vraag gesteld.

  Professor Koen Depryck ©tijd

  ‘Is de school nodig voor de toekomst?’ vroeg Koen Depryck, professor Educatiewetenschappen aan de VUB. ‘Het antwoord is: nee. Ook zonder school is er een toekomst. Die mogelijkheid plaatst ons voor een verantwoordelijkheid: durf de school of het huidige onderwijssyteem te herdenken. Wanneer hebben kleine verbeteringen niet langer zin?’

  De verschillende experts willen de deelnemers van Hack Belgium die willen ingaan op de onderwijsuitdaging inspireren om zelf hun idee uit te werken. De uitdaging die Hack Belgium aangaat, is om oplossingen te zoeken voor het feit dat drie kwart van de kinderen die vandaag in de lagere school starten een job zullen uitoefenen die vandaag nog niet bestaat. Dat is zeker voor België een uitdaging omdat ons land slecht scoort op vlak van levenslang leren.

  Hack Belgium wil leren daarom breder invullen en jongeren beter voorbereiden op jobs die nog moeten worden uitgevonden. ‘En ervoor zorgen dat we de vaardigheden hebben om die jobs uit te vinden’, luidt het ambitieus. ‘Daarbij zullen technologie en sociale media een belangrijke rol spelen‘, zegt Katja Schipperheijn, die het onderwijsplatform The Learnscape oprichtte. ‘Dat is een van de uitdagingen: hoe kunnen we sociale media en de manier waarop jongeren daarmee omgaan gebruiken voor het onderwijs?

 • 'Agrificial Intelligence'

  Op Hack Belgium is er plaats voor domeinen die niet altijd gelinkt worden met start-ups of innovatie, zoals landbouw.

  Een 45-seconden pitch bij het landbouwteam. ©tijd

  Toch is zeker in landbouw innovatie erg welkom, gezien de enorme uitdagingen waar het domein voor staat. Professor Daniel Berckmans van de KU Leuven schetst de problemen bij de start van de workshop alvast even. 

  Het aantal landdieren in de landbouw klokt dit jaar al af op 60 miljard en tegen 2050 zullen de noden nog veel hoger zijn (+75 procent). Dat terwijl de tewerkstelling in de landbouw gevoelig afneemt. De sector zet dan ook heel hard in op 'precision livestock farming', een geavanceerde technologie die monitort wat elk dier 'opbrengt'. 

  Data staat daarbij centraal, sluit Stijn Bossin van het Innovatiesteunpunt zich daarbij aan. Hij laat het woord 'agrificial intelligence' vallen, artificiële intelligence in de landbouw. 

 • De Croo: 'durf falen'

  Vice-premier Alexander De Croo stelt de deelnemers de vraag waarom ze eigenlijk ondernemer willen zijn. Hij geeft meteen zelf een antwoord: omdat u iets ziet wat beter kan. Het is ook gemakkelijker dan ooit om te ondernemen, dankzij technologie maar ook dankzij de open data waar de regering werk heeft van gemaakt. 

  'Wees niet bang dingen uit te testen', aldus De Croo. Leer leren, samenwerken en mislukken. Het gaat er niet over boeken te lezen over start-ups, maar om zelf de handen uit de mouwen te steken. 

  De komende drie dagen gaan de deelnemers inderdaad vooral 'doen': ze vormen teams en gaan concreet projecten ontwikkelen. 

  ©tijd

  Ook Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters komt overigens langs: 

 • Net voor de start...

  ©tijd

 • 'Elk lichaam wordt zijn eigen onderzoekslab'

  Op Hack Belgium zal gezondheidsfuturoloog Koen Kas teams begeleiden, die de gezondheidszorg willen verbeteren. Hijzelf is expert in digitale gezondheidszorg en is met zijn bedrijf InBioVeritas de schakel tussen technologie en bedrijven in de gezondheidssector. 

  We evolueren naar een wereld waarin we niet langer ziek zullen zijn dankzij verregaande monitoring van het lichaam: hartslag, bloeddruk , beweging, ph-waarde, cholesterol, zuurstograad, spijsvertering, zinkgehalte, enz. Wearables zullen stilaan overboord gegooid worden en dermables (op de huid), insidables (in het lichaam zelf) en sensoren in uw omgeving (in de muren, in de wagen, enz.) nemen het roer over.

   ‘Alle gezondheidstrackers ten spijt weten we nog maar bitter weinig over ons lichaam. Het is zelfs zo erg dat we meer weten over een pakketje dat we versturen dan over ons eigen lichaam. Dankzij technologie kunnen we ons lichaam leren lezen. Het blijft niet langer bij een vermoeden dat je niet goed bezig bent, maar je krijgt ook data en inzichten, die nodig zijn om gezonder te leven.’

  ‘We moeten dan wel veel verder gaan dan wearables. Die beperken zich tot één of twee taken en zijn eenvoudig te verliezen. Als we mensen willen overtuigen hun gezondheid te monitoren moeten we betere technologie aanbieden.’

  Op die manier wordt ons lichaam, uitgerust met technologie, zijn eigen onderzoekslab dat persoonlijk en passend advies zal geven. Het kan dan alerts geven op de smartphone, op de televisie, in de wagen of op de computer.

  Volgens Koen Kas, is dit allesbehalve futuristisch: 'Alles wat ik vertel, zal er binnen vijf jaar voor iedereen zijn'.

  ©Mediafin

  Lees het volledige interview hier.

 • Veertien uitdagingen op drie dagen

  Welkom op deze liveblog over Hack Belgium. De organisator Leo Exter, de 'chief energizer' bij hackathons.be, wil donderdag, vrijdag en zaterdag duizend mensen naar deze bijeenkomst op het Brusselse Tour&Taxis lokken. Zij staan voor veertien uitdagingen:

  - Niet-sensationele media. Of, positief gezegd, media bouwen die uitblinken door verifieerbare verslaggeving en complexe debatten.

  - Inclusieve financiële diensten die mensen uit de armoede tillen en ieders potentieel ontsluiten terwijl ze toch cyberveilig zijn. 

  - Tienduizend meester-ambachtslui. Weg van het cliché van België als 'louter bier en chocolade'. 

  - Betenisvol werk voor iedereen. De conferentie wil nieuwe modellen exploreren voor werk- en leerorganisatie en voor ondernemerschap. 

  - Mobiliteit. Hoe kunnen we dankzij data en sociale wetenschappen de mobiliteit verbeteren? 

  - Slimme steden. Hoe een open, efficiënt en technologisch onderlegd stadsbeheer ontwerpen. 

  - Zuivere circulaire economie. Laat ons CO2 gebruiken als een grondstof en afval tot winst maken. 

  - Leren. Hoe inspirerende leervormen uitvinden die iedereen overtuigen dat levenslang leren nuttig en leuk is. 

  - Een land van makers. Een exploratie van opportuniteiten inzake 3D printen, robotica en artificiële intelligentie.

  - Slimme, duurzame landbouw. Hoe maken we dit land tot een wereldleider inzake duurzame landbouw, gebaseerd op data? 

  - Niet meer ziek. Hoe kunnen we excelleren in gepersonaliseerde, anticiperende en preventieve geneeskunde? 

  - Nieuw voedseltijdperk. Nieuwe bronnen van proteïnes, productiemethodes en zakenmodellen om ons voedselsysteem te veranderen. 

  - De blauwe groeioceaan. Hoe de plastic opruimen, omgaan met CO2, windenergie gebruiken en biodiversiteit bevorderen in de Noordzee. 

  - Energie. Hoe creëren we een duurzamer, gedecentraliseerd energie-ecosysteem terwijl de lichten blijven branden? 

  De deelnemers worden geconfronteerd met demonstraties van nieuwe technologie zoals virtual reality en drones, nemen deel aan workshops en gaan dan in teams concrete projecten uitwerken die zaterdag worden voorgesteld. Wij houden u hier op de hoogte. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content