IBA-voorzitter investeert in herbruikbare luiers

Pierre Mottet, ex-CEO en nu voorzitter van IBA, lanceerde vorig jaar het SE'nSE-fonds voor investeringen in ecologische start-ups. ©Thierry du Bois

Het SE’nSE Fund, opgericht door Pierre Mottet, trekt 200.000 euro uit voor de uitbouw van vijf 'ecologische' start-ups. Het West-Vlaamse Washcot is een van de gelukkigen.

‘Alleen in België al komen dagelijks anderhalf miljoen luiers in de vuilnisbak terecht. Daar wilden we iets aan doen’, zegt Isabel Lambert die Washcot samen met haar man runt.

Herbruikbare, wasbare luiers zijn een alternatief maar vergen een investering door jonge ouders, die de dagelijkse wasbeurt vaak als een groot ongemak zien. ‘Wij nemen de lasten op ons’, klinkt het. Washcot levert wekelijks een luierpakket aan huis, haalt vuile luiers op en reinigt ze in zijn eigen wasserij.

De twee oprichters van Washcot

Intussen hebben 100 gezinnen en acht grote crèches, verspreid over Vlaanderen en Brussel, een abonnement op de dienst. Met de verse centen, zo’n 50.000 euro, willen de oprichters een stap vooruit zetten. ‘We zitten op ons maximum nu.’

Washcot gaat investeren in de uitbreiding van de wasserij en denkt aan de opening van een tweede vestiging in Wallonië. Bovendien steekt het tijd in het ontwerp van nieuwe luiers op basis van materialen die ‘groener’ zijn dan katoen. ‘Met RFID-technologie erin, om de logistieke verwerking efficiënter te maken’, aldus Lambert. Washcot boekte de voorbije twee jaren een verlies van telkens zo’n 50.000 euro. ‘Maar dit jaar zullen we winst maken’, luidt het.

Krekels

SE’nSE – kort voor Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship – investeerde vorig jaar onder andere in Little Food, dat een installatie bouwde voor de kweek van krekels voor menselijke consumptie.

Dit jaar steekt het ook geld in onder andere Shayp (detectie van waterlekken bij gezinnen thuis) en Wijdelen, de vzw achter Peerby en Peergroups. Dat zijn online platformen waarop buren, collega’s en bedrijven spullen kunnen uitlenen aan elkaar. Pierre Mottet (ex-CEO en nu voorzitter van de Waalse  specialist in kankerbestrijdingstechnologie IBA) trekt jaarlijks 100.000 euro voor het fonds. Intussen hebben ook twee andere mecenassen zich bij het fonds, onder de koepel van Stichting voor Toekomstige Generaties, aangesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud