Advertentie
Advertentie

'Imtech België bijna overgenomen'

©ANP

De rechtbank van Rotterdam verklaart het Nederlandse installatiebedrijf Royal Imtech officieel failliet. De directie van dochter Imtech België laat weten in vergevorderde gesprekken te zijn met potentiële overnemers en verwacht op zeer korte termijn een deal te kunnen sluiten.

Imtech Belgium benadrukt dat zij niet failliet zijn en dat het faillissement enkel betrekking heeft op de Nederlandse moedergroep. Alles wordt in het werk gesteld om de activiteiten te kunnen voortzetten. De directie verwacht op zeer korte termijn een deal te kunnen sluiten, al zal de snelheid waarmee een akkoord gesloten wordt ook afhangen van de goedkeuring van de curator in Nederland.

Bij goedgeplaatste bronnen valt te horen dat zowel industriële als financiële partijen interesse tonen in Imtech Belgium, waar zo'n 1.000 mensen werken en vorig jaar goed voor een omzet van 217 miljoen euro.

Afsplitsen

Donderdagnamiddag stuurde de Nederlandse moedergroep Royal Imtech NV een persbericht dat de multinational officieel bankroet is. Het bedrijf gespecialiseerd in technische dienstverlening en engineering vroeg op dinsdag al uitstel van betaling en bescherming tegen de schuldeisers nadat de Duitse dochterdivisie failliet ging en zo de moedergroep meesleurde in haar val. Behalve Royal Imtech heeft het faillissement ook betrekking op de dochterbedrijven Imtech Capital BV, Imtech BV en Imtech Goup BV.

Zowel industriële als financiële partijen zijn in gesprek om Imtech België over te nemen. Bij de Belgische divisie werken zo'n 1.000 mensen, vorig jaar goed voor een omzet van 217 miljoen euro.

Royal Imtech gaat zowel de divisie Marine als de afdeling Nordic afsplitsen met het oog op een snelle verkoop. Op die manier moeten 7.300 van de wereldwijd 22.000 jobs worden behouden. Het onderdeel Marine zal worden verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital, terwijl voor de divisie Nordic het verkoopproces nog loopt en naar verwachting op korte termijn zal worden afgerond. Ook voor de verkoop van andere onderdelen zullen de curatoren proberen zoveel mogelijk jobs te vrijwaren. Er wordt overleg gevoerd met mogelijke kopers voor de onderdelen Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK/Ierland, bevestigen de Nederlandse curatoren.

Royal Imtech engageert zich om de regionale dochters zo veel  mogelijk te vrijwaren. Maar het blijft een groot vraagteken in hoeverre de dochters financieel zijn blootgesteld aan de moedergroep en of de schuldeisers ook de regionale dochters aansprakelijk kunnen stellen.

Mismanagement

Royal Imtech, actief in 35 landen, boekte in 2014 een omzet van 3,9 miljard euro met een negatieve kasstroom (ebitda) van 253,7 miljoen euro. 'De Nederlandse koninklijke' ging ten onder aan een reeks schandalen in Polen en Duitsland, met fraude, omkoping, schijnrekeningen en mismanagement. Daardoor maakte de beurswaarde een duikvlucht van 2,6 miljard euro eind 2010 tot nu nog een luttele 47 miljoen euro.

'De Nederlandse koninklijke' ging ten onder aan een reeks schandalen in Polen en Duitsland, met fraude, omkoping, schijnrekeningen en mismanagement.

Het aandeel Royal Imtech werd vanochtend op de Beurs van Amsterdam al geschorst in afwachting van de mededeling. Daarin laat de Nederlandse wereldspeler nu weten dat de financiers van Imtech het recht zullen hebben op alle opbrengsten van de verkoop van Marine en Nordic en eventuele andere onderdelen. De aandeelhouders en Imtech zelf zullen dus geen baat hebben bij de verkopen.

Er wordt gevreesd dat bestaande projecten zoals de luchthaven van Berlijn, de Noord-Zuidlijn van de Amsterdamse metro en de nieuwe gevangenis in het Nederlandse Zaandam vertraging zullen oplopen door het faillissement. Opdrachtgevers die op zoek moeten naar vervangers voor Imtech dreigen geconfronteerd te worden met oplopende kostplaatjes.

Het faillissement kan ook een schokgolf zenden door de Nederlandse bouwwereld. Talloze leveranciers en onderaannemers riskeren hun openstaande kredieten aan Imtech nooit meer terug te zien.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud