Investeerders starten rechtszaak tegen Perrigo

De Amerikaanse farmareus kocht Omega Pharma van ondernemer Marc Coucke. ©BELGA

Een groep ontevreden investeerders start een rechtszaak tegen de Amerikaanse farmareus Perrigo, de eigenaar van Omega Pharma.

Het Amerikaanse advocatenbureau Bernstein Liebhard bundelt de klachten van een groep investeerders in een rechtszaak Perrigo. Volgens de investeerders legde de Amerikaanse farmareus misleidende, en zelfs foute, verklaringen af over de financiële toestand van Perrigo om de investeerders te overtuigen om een overname door concurrent Mylan tegen te houden. Dat meldt het advocatenbureau zaterdag.

Perrigo kocht eind 2014 Omega Pharma van ondernemer Marc Coucke. Enkele maanden later deed Mylan, de rechtstreekse concurrent van Perrigo, een bod van 28,9 miljard dollar voor Perrigo. Mylan trok het bod in de maanden nadien nog op, maar Perrigo zwichtte niet. 

Volgens Perrigo was de prijs niet hoog genoeg, onder andere omdat het bod geen rekening hield met de positieve effecten van de overname van Omega Pharma. Nochtans werd het bod door Mylan door investeerders goed ontvangen, stelt het advocatenbureau.

Sindsdien is het aandeel van Perrigo niet alleen achteruit gegaan, maar Perrigo heeft ook twee keer een waardevermindering moeten slikken op zijn Europese dochter. Bovendien is in april Perrigo-topman Joe Papa vertrokken.

Koers halveert

In september waardeerde het formele Mylan-bod - in cash en aandelen - Perrigo op 185 dollar per aandeel. Mede door de problemen bij de Europese dochter is de aandelenkoers van de Amerikanen intussen gehalveerd tot 92 dollar.

De investeerders willen daarom hun schade verhalen op Perrigo. Het advocatenbureau roept ook andere aandeelhouders op om mee in te stappen in de rechtszaak.

Mogelijk legt Perrigo de verantwoordelijkheid bij Coucke. Het farmabedrijf maakte vrijdag bekend dat het Coucke en Barbara De Saedeleer, voormalig financieel directeur, geen kwijting geeft voor hun periode als bestuurder.

Dat betekent dat Perrigo op zijn minst vermoedt dat de twee vorig jaar in de fout zijn gegaan in hun hoedanigheid van Omega-bestuurder in het nieuwe Perrigo-tijdperk en dat er gerommeld is met de resultaten of andere delen van de boekhouding. Door het duo geen kwijting te verlenen - een uitzonderlijke defenestratie in de bedrijfswereld - kunnen ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor die feiten. Waarnemers gaan ervan uit dat het juridisch team van Perrigo nu bekijkt wat het Coucke en De Saedeleer kan aanwrijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud