opmerkelijk

Link tussen bejaarden en vluchtelingen wint start-upwedstrijd

De rij voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. ©REUTERS

Bejaarden die nood hebben aan zorg en gezelschap in contact brengen met vluchtelingen die op zoek zijn naar een dak boven het hoofd. Ziedaar het idee waarmee de Duitse start-up Warm Hands de Europese Startupcompetitie 'Startupbus' heeft gewonnen.

72 uur op een bus zitten en op het einde van de rit je eigen bedrijf kunnen voorstellen. Dat is het idee van de 'Startupbus'-competitie.

Vijf bussen uit België, Estland, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk trokken de voorbije dagen door Europa richting eindpunt Keulen. In Keulen namen de 18 start-ups die zich vormden op de bussen het tegen elkaar op. 

De winnaar van de competitie heeft een verrassend actueel idee: het speelt in op de massale vluchtelingenstromen die vanuit conflictgebieden zoals Syrië en Irak via de Middellandse Zee of de Balkan West-Europa proberen te bereiken. De Duitse start-up Warm Hands wil de vluchtelingenstromen koppelen aan een ander maatschappelijk probleem: de toenemende vergrijzing. Breng bejaarden die thuis willen blijven leven, maar nood hebben aan gezelschap of zorg in contact met geschoolde vluchtelingen die een dak boven het hoofd nodig hebben en zich willen integreren. 

'Dit is iets groot dat we niet alleen kunnen opbouwen. We gaan ieders steun nodig hebben om de twee grootste problemen in de hedendaagse samenleving op te lossen door een geven en nemen-relatie', reageren de Duitse winnaars.

Warm Hands probeert nu zo snel mogelijk ngo's aan boord te krijgen om de campagne van start te kunnen laten gaan. In de finale zat ook de Belgische start-up Story Validator, die verzekeraars en advocaten wil helpen door data te organiseren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content