Overnemers extreem voorzichtig in coronatijden

Het aantal megadeals van meer dan 10 miljard dollar viel wereldwijd met de helft terug. De telecomfusie tussen O2 en Virgin Media was een uitzondering. ©Bloomberg

Overnemers zijn door de coronacrisis veel voorzichtiger geworden. Ze betalen steeds minder onmiddellijk de volle pot en kiezen almaar vaker voor een gedeeltelijke overname. Dat blijk uit het halfjaaroverzicht over fusies en overnames van het advocatenkantoor Allen & Overy.

De wereldwijde fusie- en overnamemarkt is door de coronacrisis na enkele straffe groei-jaren stilgevallen. Naargelang de bron is er sprake van een terugval van 40 à 50 procent van de activiteit ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Dat is onder meer te wijten aan het uitblijven van megadeals van meer dan 5 en 10 miljard dollar. Hun aantal daalde wereldwijd respectievelijk met 25 en 48 procent. De Europese en de Amerikaanse markt evolueerden uiteenlopend. In de VS daalde de waarde van de overnames met 69 procent en het aantal deals met een tiende. In Europa was er daarentegen een waardestijging van 30 procent - onder meer dankzij uitschieters als de telecomfusie Virgin Media/O2 van 31 miljard pond in het VK -, maar een daling van het aantal deals met 29 procent. Die daling weerspiegelt allicht beter de situatie op de Europese overnamemarkt.

Overnemers zijn heel voorzichtig geworden, blijkt uit het rapport van Allen & Overy. Het aantal deals waarbij het gaat om een gedeeltelijke in plaats van een volledige overname klom in het eerste halfjaar met 7 procent.

+7%
Gedeeltelijke overnames
Het aantal deals waarbij het gaat om een gedeeltelijke in plaats van een volledige overname klom in het eerste halfjaar met 7 procent.

Daarenboven wordt de betaling van de deals anders samengesteld. Bij een op de twee deals wordt gewerkt met een alternatieve vorm van betaling zoals 'earn-outs' (waarbij een koper een deel van de koopprijs pas verschuldigd is na het behalen van overeengekomen resultaten) en 'deferred considerations' (de uitgestelde betaling van een deel van de overnameprijs).

Corona-nationalisme

Het advocatenkantoor stelt ook vast dat de coronacrisis heel wat landen heeft aangezet tot het aanpassen van hun regelgevend kader voor buitenlandse investeringen.

Een van de bekendste recente voorbeelden daarvan is het Duitse biotechbedrijf CureVac. Dat haalde in maart de wereldpers omdat de Amerikaanse overheid toenadering had gezocht om zijn vaccintechnologie op te kopen en het potentiële vaccin exclusief voor haar eigen burgers voor te behouden.

De coronacrisis heeft heel wat landen aangezet tot het aanpassen van hun regelgevend kader voor buitenlandse investeringen.

De Amerikaanse plannen stuitten op weerstand van de Duitse regering, die nieuwe regels invoerde om ongewenste buitenlandse overnames van farma- en biotechbedrijven te voorkomen. In ruil voor 300 miljoen euro verwierf Berlijn zelfs een belang van 23 procent in het biotechbedrijf.

Parallel is er nog nooit zoveel staatssteun verleend aan bedrijven, zoals de Belgische steun aan de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud