Resilux verliest erevoorzitter Alex De Cuyper

Alex De Cuyper zwaaide in 2019 af als voorzitter van de raad van bestuur van Resilux. ©RV DOC

Voormalig Resilux-voorzitter Alex De Cuyper is overleden. De Cuyper zat van bij de start in 1994 in de voorzittersstoel van de Wetterse fabrikant van voorvormen voor petflessen, tot hij vorig jaar bij de 25ste verjaardag afzwaaide.

'Met het overlijden van Alex De Cuyper gaat een unieke ondernemer met een warme persoonlijkheid heen en verliezen de familie, Resilux en zijn geliefde medewerkers een groot voorbeeld van ondernemerschap', schrijft de raad van bestuur van Resilux in een persbericht. 'Resilux en zijn medewerkers, die hij steeds in het hart droeg, en de leden van de raad van bestuur zijn Alex de Cuyper uiterst dankbaar voor de zeer professionele, loyale en gedreven manier waarop hij zijn mandaat als (ere)voorzitter opnam.'

Resilux werd in 1994 opgericht door Alex’ zonen Dirk en Peter, maar vader De Cuyper speelde ook toen al een doorslaggevende rol. Hij stond zijn zonen met raad en daad bij, en kwam ook financieel over de brug.

Resilux werd in 1994 opgericht door twee zonen van Alex De Cuyper. Hij stond hen met raad en daad bij en kwam ook financieel over de brug.

De Cuyper had eerder naam en faam verworven in de kunststofsector. Begin jaren 60 richtte hij Thovadec Plastics op, een bedrijf dat plastic bloempotten produceerde. Die moesten de traditionele gebakken exemplaren vervangen. Dat was een schot in de roos, midden in de azaleastreek. Eind jaren 80 deed De Cuyper Thovadec van de hand.

De pater familias bracht een brede ondernemerservaring mee toen hij voorzitter werd van Resilux. Hij maakte de beursgang in 1997 mee en de snelle buitenlandse expansie die daarop volgde, maar ook de moeilijke jaren 2003-2006. Toen kreeg het bedrijf tegenslagen te verwerken en dook het in de rode cijfers.

Joviaal

Nog recenter maakte De Cuyper het hele Airopack-verhaal mee, een milieuvriendelijke spuitbussentechnologie waar Resilux uiteindelijk uitstapte. En in 2018 hielp hij nog het afgeblazen overnamebod van de investeringsgroep Bain Capital te verteren. Vorig jaar zette De Cuyper op 83-jarige leeftijd een punt achter zijn lange carrière. Hij kreeg toen de titel van erevoorzitter.

Iedereen die Alex De Cuyper op de voorzittersstoel heeft meegemaakt, omschrijft hem als joviaal en aimabel, zowel tegenover de aandeelhouders als tegenover het personeel. Op de algemene vergaderingen beantwoordde hij geduldig de meeste vragen. En bij het begin van het jaar ging hij in Wetteren de hele fabriek rond om iedereen het beste toe te wensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud