Summer School: lees hier alle afleveringen

©Dries Luyten

Ook in de luchtigheid van de zomer is er plaats voor diepgang. In de 'Summer School' van de Tijd doceren topexperts levenslessen die we kunnen toepassen in leven en werk.

In ‘Summer School’ gaan we deze zomer radicaal voor inhoud. Als andere kranten in de komkommertijd overschakelen op meer emo en zomerse luchtigheid, gaan wij voor diepgang en bijleren. En ja, dat kan ookmet teenslippers aan. We laten ons inspireren door een (wereld)autoriteit en leren dingen die we op het werk en daarnaast kunnen gebruiken.

Eerste masterclass: onderhandelen

De eerste masterclass onderhandelen komt van onderhandelingsexperte Katia Tieleman. Zij geeft ons een les in onderhandelen. Eén van de dingen die we onthouden is dat je een onderhandeling niet wint met je overtuigingskracht, maar met je luisterkracht. Een ideale verhouding is 70 procent luisteren en 30 procent spreken. Een pokerface heb je trouwens niet nodig om goed te kunnen onderhandelen.

Tweede masterclass: mediteren

Johan Braeckman over nietsdoen in de Summer School van De Tijd. ©Dries Luyten

Over meditatie gingen we in de leer bij de Belgische mindfulness-pionier en psychiater Edel Maex en psycholoog en mindfulness-trainer Björn Prins. 'Mediteren is niet enkel voor boedhisten. Het is een training voor je hersenen. Wist je dat Oosterse monniken één seconde kunnen onderverdelen in liefst zeven bewuste beslissingsmomenten?'

'Vergelijk het met tennis: als beginner ben je al blij dat je de bal puur reflexmatig kan terugslaan. Voor een prof is elke slag een opeenvolging van beslissingen: hij kiest een hoek, bepaalt de kracht en schat in met welk effect hij het best terugslaat. Zo is het ook met mindfulness: het geeft je een enorme vrijheid en slagkracht, tot in de kleinste details van je persoonlijke en je professionele leven.’

Derde masterclass: lichaamstaal lezen

In de derde masterclass brengen we dit weekend een bezoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar we les krijgen in van Roos Vonk, hoogleraar psychologie. We verraden enorm veel met ons lichaam en weten heel weinig van lichaamstaal. Tijd om daar verandering in te brengen.

Vierde masterclass: lui zijn

De laatste masterclass gaat over luiheid. We gingen in de leer bij onthechtingsfilosoof Johan Braeckman. 'De luie mens speelt om te spelen. En stelt zich niet de vraag: waarvoor dient dit eigenlijk?' Dat verhaal leest u in de weekenkrant van 29 juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect