Topmanagers verdienen vijfde minder

UCB-topman Roch Doliveux voert de lijst aan van best betaalde topmanagers. ©Thierry du Bois

De toplui van de grote beursgenoteerde bedrijven in ons land zagen hun gemiddelde vergoeding in 2014 met 17 procent zakken van 2,23 miljoen naar 1,85 miljoen euro. Dat is het laagste peil sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak.

Nochtans hebben de Belgische beursgenoteerde bedrijven een uitstekend jaar achter de rug met een winstgroei van 7 procent, en laten ze hun aandeelhouders daarin delen, zoals blijkt een overzicht in deze krant. Maar de topmanagers zelf plukken daar financieel niet de vruchten van.

In tien grote beursgenoteerde bedrijven verdiende de CEO in 2014 minder dan het jaar ervoor. In enkele gevallen - AB InBev, Belgacom, Bpost - zelfs tot de helft minder. Bij de overheidsbedrijven Belgacom en Bpost kwam vorig jaar een nieuwe CEO aan het roer die zich moest schikken naar het loonplafond dat de regering had opgelegd. Maar ook in andere Bel20-ondernemingen werden de topsalarissen gematigd. In de zeven Bel20-bedrijven waar de CEO in 2014 meer verdiende dan het voorgaande jaar, was de stijging bovendien niet heel uitgesproken.

De royaalst vergoede topmanager in ons land vorig jaar was Roch Doliveux van de farmagroep UCB, met een salarispakket ter waarde van 4,28 miljoen euro. AB InBev-topman Carlos Brito, die in 2013 de ranglijst aanvoerde, zakt naar de vijfde plaats. Hij zag zijn salaris dalen van 4,7 miljoen naar 2,4 miljoen euro.

Solvay-baas Jean-Pierre Clamadieu staat op de tweede plek, met een salaris van 3,14 miljoen euro. De 89-jarige Waalse zakenman Albert Frère - die onlangs zijn afscheid als CEO van de investeringsmaatschappij GBL aankondigde - is de nummer drie met 3,03 miljoen euro.

©MEDIAFIN

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect