Vanaf 2019 alle plastic in de blauwe zak

Yoghurtpotjes, botervlootjes, vleesschaaljes en allerhande folies mogen vanaf 2019 gewoon in de blauwe PMD-zak.

Vanaf 2019 wordt het sorteren eenvoudiger: alle types plastic verpakkingen mogen dan in de blauwe zak worden gestopt bij de blikken, plastic flessen en drankkartons. Dat is het principe van het nieuwe afvalbeleid van Fost Plus.

Het doel is om het nieuwe systeem geleidelijk in te voeren in heel Belgiƫ, gespreid over een periode van twee jaar, tussen 1 januari 2019 en 2021. Het zal toelaten 8 kilo extra per jaar per inwoner in te zamelen. Belgiƫ zal zo een recyclagepercentage van 64 procent bereiken, ver boven de Europese aanbevelingen. Met de nieuwe stap wil Fost Plus naar eigen zeggen 'een recyclageoplossing bieden voor alle verpakkingen op de markt'.

De geleidelijke invoering geeft alle betrokken partijen - intercommunales, inzamelaars, sorteercentra en recyclagefabrieken - de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren en nieuwe sorteer- en recyclagevoorzieningen te ontwikkelen.

Met het nieuwe systeem wordt 70.000 ton plastic verpakkingen meer gerecycleerd per jaar. Ook wordt volgens de afvalrecycleerder 18 miljoen euro bespaard voor de lokale besturen door de vermindering van de hoeveelheid huishoudelijk afval die moet worden verbrand en het zorgt voor 350 nieuwe banen, hoofdzakelijk voor laaggeschoolde arbeiders, in de sector van inzameling, sortering en recyclage.

De verpakkingsverantwoordelijken verbinden zich ertoe om, via Fost Plus, de 37 miljoen euro per jaar geraamde meerkosten te dragen. De overheidsinstanties moeten ook optimale omstandigheden scheppen om nieuwe investeringen aan te trekken in de lokale recyclagesector. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content