start-ups

Vlaamse wielerfreak bouwt aan 'ebay voor fietsen'

De wielerploeg van Stijn Devolder (foto) gebruikt het platform van Becycled voor de verkoop van zijn materiaal op het seizoenseinde. ©Photo News

Student-ondernemer en wielerfreak Sam Vynckier mikt met zijn online marktplaats Becycled op een half miljoen bezoekers per maand.

Sam Vynckier ontving eerder deze week een award als student-ondernemer van het jaar uitgereikt door Ustart Belgium, de organisatie voor student-ondernemers in ons land. De twintiger dingt ook mee naar de jaarlijkse award van Unizo.

Kermiskoersen

Het idee van Becycled spookte al enkele jaren door zijn hoofd toen hij het in 2015 lanceerde. 'Ik ben ex-wielrenner', zegt hij. 'Amateurwielrenner in kermiskoersen. Op een bepaald moment ging ik op zoek naar een goede set tweedehandswielen op ebay en kapaza, maar dat liep allesbehalve vlot. Dat kan beter, heb ik toen gezegd.' 

Intussen pronken op Becycled tal van fietsen (race, mountainbike, stadsfiets) en aanverwante materialen. De site trekt 15.000 bezoekers per maand en er wordt niet langer enkel tweedehandsmateriaal van particulieren verhandeld. Ook fietswinkels kunnen voor hun nieuw materiaal ruimte kopen op Becycled om zo ook een graantje van e-commerce mee te pikken. En wielerploeg Willems Veranda's, waar onder andere ex-profrenner Stijn Devolder achter schuilt, gebruikt Becycled als platform om zijn materiaal op het einde van het seizoen te verkopen. 

Speciaal statuut

Vynckier studeert sportmanagement aan de UCL, en kan dat dankzij het statuut van student-ondernemer combineren. Alle universiteiten hebben intussen regelingen getroffen om studenten aan te moedigen tot ondernemerschap. De KULeuven stelt daarvoor zelfs enkele honderdduizenden euro startkapitaal ter beschikking. En ook vanuit de regering kwamen er op 1 januari positieve maatregelen inzake sociale bijdragen en kinderbijslag voor student-ondernemers onder 25 jaar. 

Ik hoop vanaf 2018 of 2019 mezelf en mijn vennoot een eerste loon te kunnen uitkeren.
Sam Vynckier
oprichter Becycled

Vynckier (24) heeft nog enkele maanden om daarvan te genieten. Dan vallen die steunmaatregelen voor hem weg. 'Ik hoop vanaf 2018-2019 mezelf en mijn vennoot een loon te kunnen uitkeren', klinkt het.

Binnen drie jaar mikt hij op een half miljoen bezoekers per maand, al zullen er dan eerst extra centen moeten komen om de naambekendheid te verhogen. 'Ik denk dat het echt mogelijk is. Vergeet niet dat er in BelgiĆ« meer fietsen dan auto's verkocht worden. Dat is heel sterk aan het groeien. Het leeft erg bij de Vlaming.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect