Aanbod vacatures nooit zo laag sinds 2014

Het aantal vacatures in de horecasector daalde in april met 90 procent in vergelijking met een jaar eerder. ©REUTERS

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft in april slechts 12.099 vacatures ontvangen. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is van november 2014 geleden dat de toestroom nog zo laag was, meldt de VDAB.

In maart hadden de bedrijven 17.361 vacatures bij de VDAB gemeld. Dat was toen al een daling met 31,3 procent. 'Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn vanaf 13 maart duidelijk minder vacatures gemeld aan VDAB. In de tweede helft van maart kregen we iets meer dan 5.000 vacatures binnen. Het aantal ontvangen vacatures lijkt zich in april te stabiliseren rond dit lagere niveau', meldde de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst dinsdag.

Over de afgelopen twaalf maanden kreeg de VDAB nog 274.307 vacatures binnen, een daling met 5,3 procent. De landbouwsector bleef het de jongste maanden goed doen met in april meer dan 1.000 vacatures, een ruime verdubbeling tegenover april vorig jaar. Ook de gezondheidszorg telde in april nog altijd 817 vacatures en meer dan 14.000 vacatures de afgelopen twaalf maanden.

Minder goed scorende sectoren in april waren weinig verrassend de horeca en het toerisme, met bijna 90 procent minder vacatures dan in april vorig jaar, de zakelijke dienstverlening (-60% tegenover april 2019) en de groot- en kleinhandel (-40%). De productie van transportmiddelen en van machines laat over twaalf maanden de scherpste daling zien, met ruim een kwart minder vacatures. De uitzendarbeid en de studentenjobs zagen in april het aantal vacatures halveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud