in memoriam

Alan Bond: uit het niets naar de top en terug

Hij hielp zijn land in 1983 aan een historische overwinning in de zeilrace America’s Cup en kocht ooit de ‘Irissen’ van Van Gogh om zijn kantoor op te vrolijken. Na een bewogen leven is de Australische zakenman Alan Bond op 77-jarige leeftijd overleden.

Bond onderging dinsdag een openhartoperatie om problemen aan de hartkleppen op te lossen. Hij kwam echter niet meer bij bewustzijn en overleed vrijdag. ‘Voor veel mensen was pa een ‘larger than life character’ die met niets begon en zo veel deed’, was het commentaar van zijn zoon Craig, een van Bonds drie kinderen.

Alan Bond klom inderdaad uit het niets naar de top en terug. Hij werd geboren in Groot-Brittannië in 1938, maar in 1950 verhuisde hij met zijn ouders naar Fremantle in het westen van Australië. Op 15-jarige leeftijd verliet hij de schoolbanken om reclameschilder te worden.

Drie jaar later trouwde hij met de dochter van een prominente zakenman en politicus, en wierp hij zich in de bouw- en vastgoedsector. Toen hij amper 21 was, was hij al miljonair. Hij deed een aantal gedurfde transacties in uiteenlopende sectoren als goud, olie, vastgoed, bier brouwen en televisie. Al snel werd hij een van de bekendste zakenlui van Australië.

In 1983 schreef hij geschiedenis toen met zijn (financiële) hulp Australië de befaamde zeilrace America’s Cup won en de New York Yacht Club zijn eerste nederlaag toediende sinds de oprichting van de wedstrijd, 132 jaar eerder.

Kunst

Bond was ook een enthousiaste verzamelaar van impressionistische kunst en in 1987 kocht hij in het geheim de ‘Irissen’ van Vincent Van Gogh voor een recordbedrag van 49 miljoen dollar (bijna 44 miljoen euro). Het doek kreeg een plaatsje in zijn luxueus penthousekantoor in Perth. Later moest Bond de ‘Irissen’ weer van de hand doen, omdat hij de lening die hij had aangegaan niet langer kon betalen.

Eveneens in 1987 kocht Bond het televisienetwerk Channel Nine voor 1,1 miljard Australische dollar van mediamagnaat Kerry Packer. Opnieuw geen goede zet: hij moest de zender later voor een fractie van de prijs weer verkopen aan Packer.

In 1992 werd hij bankroet verklaard nadat zijn persoonlijke schulden waren opgelopen tot 1,8 miljard dollar. Drie jaar later paste zijn familie bij, maar de zorgen voor Bond waren nog niet voorbij. In 1997 werd hij schuldig bevonden aan het ontvreemden van 1,2 miljard dollar bij zijn eigen onderneming Bell Resources. Bond werd tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan hij er vier uitzat.

Na zijn vrijlating in 2000 slaagde hij er niettemin in zijn vermogen weer ten dele op te bouwen. Volgens de jaarlijkse Rich List van Business Review Weekly bezat hij bij zijn overlijden 265 miljoen Australische dollar (182 miljoen euro). Bond trouwde twee keer en overleefde zijn tweede vrouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud