Alle lichten op groen voor fusies en overnames

De fusie tussen Heinz en Kraft is voorlopig de grootste deal van het jaar. ©AFP

De internationale fusie- en overnamemarkt blijft ook begin 2015 onder stoom, met als exponent de miljardentransactie tussen Kraft en Heinz eerder deze week.

'Goedkoop geld' dankzij de lage rente, tonnen beschikbare cash die op zoek is naar rendement en hoge waarderingen en beurskoersen die de verkoop van activa in de hand werken. Alle voorwaarden zijn verenigd om fusies en overnames te bevorderen.

Dat vertaalt zich in de statistieken. Na een topjaar in 2014 - er werden volgens het onderzoeksbureau Dealogic voor 3.600 miljard dollar (3.300 euro) deals beklonken, het hoogste bedrag sinds 2007 - zet de trend zich begin dit jaar voort. Er werden over de eerste drie maanden van 2015 voor niet minder dan 801,5 miljard dollar (731 miljard euro) aan transacties aangekondigd. Dat is het beste jaarbegin sinds het eerste kwartaal van 2008 (826 miljard dollar). Lees: de financiële crisis is nu echt ver weg.

De grootste deal van het jaar is voorlopig de overname van Kraft door Heinz (45,4 miljard dollar of 41,4 miljard euro) die eerder deze week werd aangekondigd. Het is een van de twaalf deals van meer dan 10 miljard dollar van dit jaar. Het aantal transacties van meer dan 1 miljard dollar is sinds begin 2009 niet meer zo hoog geweest.

Bakstenen

Vastgoed was met 108 miljard dollar aan fusies en overnames de actiefste sector. Het profiteerde van de zoektocht van investeerders naar rendement. Ook in ons land is vastgoed prominent aanwezig in de top van de omvangrijkste deals van het eerste kwartaal. Drie van de grootste tien transacties (zie grafiek) hadden in die sector plaats: de overname van het Vlaams Administratief Centrum (VAC) Gent door AG Real Estate (150 miljoen euro), van het project Gateway door Befimmo (140 miljoen) en van een portefeuille Duitse warenhuizen door AG Real Estate (126 miljoen).

De grootste Belgische deal van het voorbije kwartaal is evenwel een industriële transactie: de overname van de West-Vlaamse vinylgroep IVC door Mohawk. De Amerikaanse vloerbekledingsreus telde 1 miljard euro neer voor de groep van ondernemer Filip Balcaen.

De Belgische dealmakers zaten dit jaar verre van stil. Denk maar aan de verkoop van IVC, van de afvalverwerker Indaver aan Katoen Natie (416 miljoen euro) en van de outdoorketen A.S. Adventure aan het investeringfonds PAI (400 miljoen). Of aan kleinere transacties zoals de overname van Veritas en Corilus, alsook de investeringen van Marc Coucke in Versluys en Mithra.

Maar die talrijke deals vertalen zich niet in de cijfers: met een totaal van 4,5 miljard euro deed de Belgische markt in haar geheel het begin dit jaar minder goed dan in de vergelijkbare periodes de voorgaande jaren. Dat is misschien te wijten aan AB InBev. De bierreus voerde de rangschikking de jongste jaren met de regelmaat van de klok aan met zijn miljardendeals, maar is voorlopig niet te bespeuren in de hoogste regionen van het klassement.

Als men de Belgische fusie- en overnamespecialisten mag geloven, gaat de stevige ‘deal-flow’ de komende weken en maanden evenwel aanhouden. Verschillende verkoopdossiers zijn 'hangende', zoals die van Bekaert Textiles, AR Metallizing en de tapijtgroep Balta. De fruit- en groentereus Univeg bekijkt een fusie met Greenyard Foods. En de telecomgroep KPN is zich van zijn Belgische dochter BASE aan het ontdoen.

Op de Belgische beurs is het ook in jaren niet meer zo actief geweest, met drie geplande beursintroducties nog vóór de zomer: het infrastructuurfonds Tinc, Biocartis en de farmagroep Mithra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud