Antwerpen biedt starters goedkoop onderdak

De starters krijgen het gezelschap van organisaties als iMinds, Startit@KBC, Telenet Idealabs. ©Dieter Telemans

Stad Antwerpen stelt in de binnenstad een gebouw van 3.300 m2 ter beschikking voor start-ups met retail- of innovatieve producten, spin-offs en e-healthbedrijven.

In StartUpVillage zullen ze kantoren kunnen huren onder de marktprijs. Maximum drie jaar, daarna worden ze matuur genoeg geacht om uit te zwermen en een reguliere huurprijs aan te kunnen.

Het is een eerste stap om de leegloop naar de VS tegen te gaan.
Jorik Rombouts
starter

De starters krijgen in StartUpVillage het gezelschap van incubatoren, investeerders en innovatie-organisaties als iMinds, Startit@KBC, Telenet Idealabs, TechTransfer van de Universiteit Antwerpen, Stookplaats van André Duval. Dat betekent - begin 2016 - meteen de uitbreiding van het Gentse IMinds naar Antwerpen.

StartUpVillage komt in het voormalige Open Onderwijshuis in de Lange Gasthuisstraat. Na renovatie, waar Stad Antwerpen 2,3 miljoen euro voor uittrekt, kunnen er een vijftigtal bedrijfjes en een restaurant/café/business lounge hun intrek nemen. Dat zal ergens volgend jaar zijn.

Geen Silicon Valley

Eens het initiatief tractie heeft, wil Antwerpen de link leggen met gelijkaardige 'startersdorpen' in Haifa/Tel Aviv, Berlijn, Londen en op termijn zelfs New York. 'We ambiëren geen Silicon Valley, we blijven bescheiden. Maar we willen eigen talent hier een kans geven', zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever.

2,3 miljoen
Stad Antwerpen rekt 2,3 miljoen euro uit voor StartUpVillage.

'Het is een eerste stap om de leegloop naar de VS tegen te gaan', vult Jorik Rombouts aan. De 27-jarige richtte 2,5 jaar geleden een eigen softwarebedrijf op en mocht recent met De Wever mee op economische missie naar China en Singapore. Daar legde hij goede contacten voor deals met onder meer DEME, Katoen Natie en Soudal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud