Advertentie

Antwerpse horecaondernemers verenigen zich tegen verplichte sluiting

©SISKA VANDECASTEELE

Een groep Antwerpse horecaondernemers stapt niet alleen naar de Raad van State, maar ook naar de burgerlijke rechtbank tegen de verplichte sluiting van horecazaken in ons land.

De klagers halen aan dat zelfs de gezondste horecaondernemingen niet overleven als de sluiting aanhoudt. Bovendien is de horeca volgens hen verre van de voornaamste oorsprong van coronabesmettingen.

Vorige week trok een groep Franstalige horeca-uitbaters al naar de Raad van State tegen de beslissing van de federale regering om de horeca een maand te sluiten. Verenigd in het Collectif Wallonie Horeca trokken ze ook naar de Luikse rechtbank van eerste aanleg over de compensaties voor de sluiting. Het budget van 500 miljoen euro dat de regering daartoe uittrekt, is volgens het Collectif Wallonie Horeca veel te weinig.

'Schending van het recht op ondernemerschap'

Ook de Antwerpse horecaondernemers beperken zich niet tot een juridische procedure bij de Raad van State. Naast een poging tot schorsing van het ministerieel besluit dat de sluiting van de horeca nationaal oplegt, spannen zij bij de burgerlijke rechtbank ook een kortgeding aan vanwege 'grondwettelijke schending van het recht op vrij ondernemerschap'.

5,7
besmettingen
In Vlaanderen geeft slechts 5,7 procent van de besmette personen aan te vermoeden besmet te zijn geraakt in de horeca.

De ondernemers stellen dat de regering het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames niet zal stoppen door de horeca te sluiten, wel integendeel. 'We erkennen deze pandemieproblematiek en nemen die ernstig, laat dat vooral duidelijk zijn', zegt Wim Van der Borght van hospitality groep Shrimp Tempura, waartoe onder meer de restaurants Umami en Danieli il Divino behoren.

Protocol

Het sluiten van de horeca gaat de problemen evenwel niet oplossen, argumenteert Van der Borght. 'Mensen gaan nu thuis afspreken om elkaar te ontmoeten en samen te eten, in slechter georganiseerde omstandigheden. En dat terwijl de restaurants zich tot nu toe voorbeeldig aan het coronaprotocol voor de horeca hebben gehouden en geen of weinig besmettingen veroorzaakt hebben.'

De ondernemers zeggen dat geen enkele sluitende wetenschappelijke studie voorligt die aantoont dat horecalocaties besmettingshaarden zouden zijn. Zo geeft in Vlaanderen slechts 5,7 procent van de besmette personen aan te vermoeden besmet te zijn geraakt in de horeca. Ook contactonderzoek kan volgens hen slechts een klein percentage van de corona-uitbraken aan de horeca linken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud