'ArcelorMittal aast op Franse staalfabrieken'

©BELGA

De staalgigant ArcelorMittal heeft zijn zinnen gezet op de Franse staalfabrieken van de Brits-Indiase metaalmagnaat Sanjeev Gupta.

Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times, die onlangs bekendmaakte dat Liberty Steel twee staalfabrieken in Frankrijk in de etalage heeft geplaatst. De staalgroep behoort samen met het aluminiumbedrijf Alvance en de energiespeler Simec tot het imperium van de Brits-Indiase ondernemer Sanjeev Gupta (49). Zijn GFG (Gupta Family Group) Alliance draait jaarlijks zo'n 20 miljard dollar omzet en telt wereldwijd 35.000 werknemers.

Liberty Steel kocht de fabriek in Saint-Saulve en die in Hayange, nabij de Luxemburgse en Duitse grens, vorig jaar in augustus. Dat Gupta ze van de hand wil doen, heeft ook te maken met het faillissement van Greensill Capital. Het staalimperium van Gupta tankte miljarden bij de Britse financier, die in maart kapseisde omdat hij miljardenkredieten niet kon terugbetalen. Het hele verhaal deed vragen rijzen over de toekomst van GFG.

Strategisch belangrijk

Behalve ArcelorMittal, dat gecontroleerd wordt door de Indiase familie Mittal, zijn ook het Duitse Saarstal en de Italiaanse groep Beltrame geïnteresseerd in de fabrieken. Een eventuele deal zal door de Franse regering nauwlettend in de gaten gehouden worden, want vooral Hayange is strategisch belangrijk. Die fabriek produceert rails die door de Franse spoorwegen en de Parijse metro gebruikt worden.

ArcelorMittal wou geen commentaar kwijt aan Financial Times. De staalgroep heeft in België vestigingen in Gent en Luik. Ook GFG is actief in ons land, het beschikt over twee staalfabrieken in Tilleur en Flémalle, en over een aluminiumfabriek van Alvance in Duffel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud