Advertentie
Advertentie

Bedrijven betalen facturen stipter dan ooit

Het verloop van de index toont hoezeer de correcte betaling van facturen mee evolueert met de economische omstandigheden. ©Roger Dohmen/Hollandse Hoogte

Facturen in het bedrijfsleven worden steeds meer binnen de correcte termijn betaald. Volgens het onderzoeksbureau Graydon was de situatie nog nooit zo rooskleurig.

In het eerste kwart van dit jaar werden zeven op de tien facturen in het bedrijfsleven netjes binnen de juiste termijn betaald. Dat leert een rapport van Graydon. Het financieel onderzoeksbureau construeert ook de Betaalindexscore, die zowel het aantal betalingen binnen de afgesproken termijn als het aantal wanbetalingen in rekening neemt. Er is sprake van een wanbetaling als een factuur negentig dagen na de facturatiedatum nog altijd niet betaald is.

De index klokte in het eerste kwartaal af op 105,6 punten. Daarmee bereikt de index de hoogste score sinds zijn ontstaan in 2002. Alleen vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 bereikte de index soortgelijke hoogtes.

©mediafin

Het verloop van de index toont ook hoezeer de correcte betaling van facturen mee evolueert met de economische omstandigheden. Zo zakte de index in het tweede kwartaal van 2011 - te midden van de economische crisis - door het ijs met een laagterecord van 96 punten. Het aantal wanbetalingen piekte toen op 14,3 procent. Dat is nu afgebouwd naar 8,5 procent. ‘Het vertrouwen van de ondernemer herstelt zich, waardoor hij bereid is het geld weer te laten rollen’, klinkt het in het Graydon-rapport.

KMO's kwetsbaar

‘Het is ook duidelijk dat de crisis ertoe geleid heeft dat bedrijven meer aandacht besteden aan cash management’, zegt Eric Van den Broele van Graydon. ‘Bedrijven hebben gemerkt dat niet tijdig betaalde facturen liquiditeitsproblemen kunnen veroorzaken.’

Ook de wet ter bestrijding van de betalingsachterstand, die in december 2013 werd goedgekeurd, speelde een rol in meer stipte betalingen. De wet regelde de betaaltermijnen tussen bedrijven of tussen overheid en bedrijf. Zonder betaalafspraken heeft de schuldenaar in principe dertig dagen om te betalen. Zijn er wel afspraken, dan kan dat oplopen tot zestig dagen. Op die laatste regel zijn uitzonderingen mogelijk, maar alleen als die ‘billijk’ zijn.

Maar die uitzonderingen maken vooral kmo’s kwetsbaar, meent Van den Broele. Een op de twintig financieel gezonde bedrijven betaalt nog altijd niet op tijd. Veelal zijn dat grote bedrijven, die vanuit hun machtspositie hun betaaltermijnen dicteren aan kleinere leveranciers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud