Advertentie

Bedrijven werken aan exit uit België

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is allang voorstander van een lagere vennootschapsbelasting. Maar dat ligt moeilijk in de regering. ©BELGA

Consultants en bedrijfsleiders waarschuwen de regering dat de vennootschapsbelasting ongezond hoog is.

Heel wat bedrijven - buitenlandse én Belgische - bereiden een afbouw voor van hun activiteiten in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij consultants die de bedrijven bij die afslanking bijstaan en adviseren.

Zij krijgen opvallend meer vragen om zo’n (gedeeltelijk) vertrekscenario te bestuderen. ‘Sommigen hebben al beslist volledig te vertrekken’, waarschuwt Deloitte. De belangrijkste reden is de hoge vennootschapsbelasting van 33,99 procent.

Sommigen hebben al beslist volledig te vertrekken.
Deloitte

Een grote exodus is - nog - niet aan de gang volgens de consultants, maar een stelselmatige inkrimping van de activiteiten legt ontegensprekelijk de ‘gevaarlijke’ basis voor een latere volledige exit van de bedrijven uit België. Namen noemen de consultants niet, maar het gaat om financiële spelers en productiebedrijven. ‘Onder andere een Aziatische topinvesteerder overweegt zijn holding hier op te doeken’, weet KPMG.

Twee Belgische bedrijfsleidsters, Dominique Leroy (Proximus) en Michèle Sioen (Sioen en werkgeversorganisatie VBO), pleiten in De Tijd voor een snelle verlaging van de vennootschapsbelasting. Leroy: ‘Anders zullen veel bedrijven vertrekken en kunnen we geen nieuwkomers aantrekken.’ Sioen zegt dat buitenlandse bedrijven het hoge tarief ‘niet begrijpen’.

In maart ligt de vennootschapsbelasting weer op tafel bij de federale begrotingscontrole.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud