Belg blijft bij minst flexibele werknemers in Europa

De Belgen werken minder 's avonds, 's nachts en in het weekend dan werknemers in de meeste andere Europese landen. ©Kristof Vadino

Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Steunpunt Werk.

Belgische werknemers werken minder 's avonds, 's nachts en in het weekend dan werknemers in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit de recentste cijfers, voor 2018, van het Steunpunt Werk, waarover VRT NWS bericht. Zowat één op de tien werknemers werkt op uren die sterk afwijken van het klassieke nine-to-fiveregime. Alleen het weekendwerk nam de afgelopen jaren toe.

Uit de cijfers blijkt dat 3 procent van de Belgische werknemers 's nachts werkt. Dat percentage bleef de voorbije jaren stabiel en er is amper verschil tussen Vlaanderen (3%), Wallonië (3,1%) en Brussel (2,8%). Daarmee zit België onder het Europese gemiddelde van 5,7 procent.

Avond- en ploegenarbeid

Niet alleen op het vlak van nachtwerk toont de Belgische arbeidsmarkt zich minder flexibel dan de rest van Europa. Ook wat betreft avond- en ploegenarbeid zit België onder het gemiddelde: 8,2 procent van de werknemers in België werkt 's avonds (tegenover een Europees gemiddelde van 13,2 procent) en 7,4 procent werkt in shiften, terwijl het Europese gemiddelde op 18,3 procent ligt.

10%
Zondagswerk
Zowat één op de tien werknemers in België (10,1 procent) werkt op zondagen.

Voor weekendwerk schurken de Belgische werknemers wel redelijk dicht bij het Europese gemiddelde aan. 17,6 procent van de Belgische werknemers werkt op zaterdag, tegenover 21,7 procent van de Europese werknemers. Zowat één op de tien werknemers in België (10,1 procent) werkt ook op zondagen.

Dat is een lichte stijging, want rond de eeuwwisseling zat het aantal zondagswerkers in België nog onder 7 procent. Onderzoekster Michelle Sourbron wijst op de toenemende populariteit van zondagsopeningen en ziet in de zorgsector ook meer weekendwerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud