Advertentie

Belgen gaan Nederlandse euromunten maken

©ANP XTRA

Groep Heylen neemt de Koninklijke Nederlandse Munt over. De privatisering levert de Nederlandse staat 3,6 miljoen euro op.

Groep Heylen is een Belgische holding, met hoofdkwartier in Herentals. Het is onder andere aandeelhouder van drie Belgische bedrijven actief in de productie van souvenirsmunten en metalen jetons voor spelautomaten. Mauquoy Token Company is in Europa zelfs het grootste private bedrijf in zijn niche.

Met de overname van Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), gevestigd in Utrecht, vergroot Groep Heylen zijn ambitie in de muntensector, 'wereldwijd het meest competente munthuis worden voor kleine en middelgrote landen'.

Wereldwijd het meest competente munthuis worden voor kleine en middelgrote landen. Dat is onze ambitie.
Groep Heylen

KNM telt 90 werknemers. Het slaat de Nederlandse euromunten, en ook de munten van landen als Aruba, Luxemburg en Malta. De Nederlandse staat besliste begin dit jaar KNM te verkopen. Het kreeg van tien partijen een bod binnen. Het Belgische bod van Groep Heylen was blijkbaar het beste.

Ook Belgische munten?

Binnen twee jaar kan Groep Heylen in principe ook een gooi doen naar de productie van de Belgische euromunten. Momenteel is dat in handen van de Koninklijke Munt, maar die stopt ermee in 2018. 

Koninklijke Nederlandse Munt geraakte in financiële moeilijkheden door een mislukt avontuur in Chili.

KNM slaat al sinds 1807 de Nederlandse (euro)munten, maar kwam de voorbije jaren in grote, financiële moeilijkheden. Een project in Chili, voor de productie van Chileense pesos, liep helemaal verkeerd en KNM bleef met een financiële kater achter. Bovendien vallen de inkomsten in Nederland terug door het wegvallen van de euromunten van 1 en 2 eurocent.

'We kijken naar maatregelen om KNM opnieuw rendabel te maken', aldus Groep Heylen in een persbericht. 'Daarbij kan worden gedacht aan een focus op omzetgroei, kennisontwikkeling en kostenreductie.'

Groep Heylen is vooral actief in vastgoedontwikkeling, maar heeft ook een reeks bedrijven in portefeuille, gaande van golfclubs tot ondernemingen die zich richten op dierenvoeding of houtimport. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud