België boekt hoogste groei sinds 1988

De Nieuwstraat in Brussel. ©Tim Dirven

De versoepelingen van de coronamaatregelen doen de economische activiteit in ons land fors opveren.

De Belgische economie krijgt volgende week opnieuw een sterke duw in de rug dankzij een nieuwe reeks versoepelingen. Het Overlegcomité bevestigde vrijdag dat cafés en restaurants vanaf woensdag ook binnen weer klanten mogen ontvangen. Bovendien gaan onder meer feestzalen, fitnesscentra, bioscopen en theaters weer open.

De heropening van belangrijke delen van de dienstensector, die zeer zwaar werd getroffen door de lockdowns, geeft de economische opleving een bredere basis. De activiteit van de industrie is nu al hoger dan voor de pandemie uitbrak, omdat het economisch herstel in de VS en China zeer sterk is. Ook de bouwsector herstelt snel.

In 2022 zit de economie weer boven het niveau van net voor de pandemie.

Door de hoger dan verwachte economische groei in het eerste kwartaal zijn de vooruitzichten voor heel 2021 verbeterd. Belfius verhoogde vrijdag zijn groeiprognose van 4 naar 4,7 procent. ING trok maandag zijn groeivoorspelling op van 4 naar 4,5 procent. De andere grootbanken krikken volgende week bijna zeker hun vooruitzichten op.

Als we veronderstellen dat de Belgische economie dit jaar met 4,6 procent groeit - de gemiddelde prognose van Belfius en ING - zou dat het beste cijfer zijn sinds 1988. Zo’n hoge groei zou bijna driekwart van de forse krimp van 6,3 procent in 2020 goedmaken. Belfius en ING rekenen voor 2022 op minstens 3 procent groei en zien de activiteit dan boven het niveau van net voor de pandemie stijgen.

Groter personeelsverloop

De opleving doet het aantal vacatures sterk stijgen, maar veel bedrijven slagen er niet in die te vullen. Van de ondernemingen die willen aanwerven zegt een derde dat het moeilijker dan normaal is geschikt personeel te vinden voor alle personeelscategorieën. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van werkgeversorganisaties en de Nationale Bank. Bedrijven zeggen dat het personeelsverloop groter is dan normaal. Vooral in de horeca, de reisbureaus en de sector kunst, amusement en recreatie hebben veel werknemers ontslag genomen om elders een baan te zoeken.

‘Een andere zorgwekkende vaststelling is dat heel veel bedrijven kampen met toeleveringsproblemen’, zegt de Nationale Bank. ‘Die zijn wijdverspreid bij de groothandel, de bouw en de industrie.’ Daardoor zien veel bedrijven de kosten van grondstoffen, onderdelen, transport en verpakking sterk stijgen. Ze rekenen minstens een deel van die hogere kosten door in hun verkoopprijzen.

Daardoor stijgt de inflatie en rijst de vraag of de centrale banken hun stimulus zullen afbouwen. De Europese Centrale Bank vergadert donderdag en zal dan wellicht meedelen dat ze haar stimulus voortzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud