Belgische belegger overspoeld met kapitaaloperaties

In het tweede kwartaal stapten al zestien bedrijven naar de belegger. De meeste onder hen noteren op Euronext Brussel. ©Photo News

Care Property Invest is het zestiende bedrijf dat dit kwartaal naar de Belgische belegger stapt. De nog steeds lage rente en de gestegen beurskoersen vormen de ideale voedingsbodem voor kapitaaloperaties.

De specialist in assistentiewoningen Care Property (CP) Invest , vroeger bekend als Serviceflats, wil via een aandelenemissie 40 miljoen euro ophalen. Dat komt overeen met bijna een kwart van de huidige beurswaarde. De operatie loopt van 4 tot 17 juni. De exacte voorwaarden zijn nog niet bekend, maar bestaande aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht om in te tekenen. Belfius, Petercam en KBC Securities begeleiden de operatie. De vastgoedgroep deed onlangs heel wat investeringen en wil met het verse kapitaal haar portefeuille nog aanzienlijk uitbreiden.

CP Invest is al de vierde vastgoedgroep die dit kwartaal geld ophaalt. De Bel20’ers Cofinimmo (285 miljoen euro) en Befimmo (55 miljoen) deden respectievelijk een kapitaalverhoging en een obligatie-uitgifte. Retail Estates rondde zijn kapitaalverhoging van 76 miljoen euro enkele dagen geleden af. Op de definitieve resultaten is het nog wachten. Ook Aedifica wil nog voor de zomer 100 miljoen euro vers kapitaal verzamelen. In het eerste kwartaal deed Wereldhave Belgium al een emissie met voorkeurrecht die 50 miljoen euro opleverde.

Ideale timing

De timing is dan ook ideaal. In de eerste plaats liggen de beurskoersen van de vastgoedgroepen ver boven hun intrinsieke waarde. CP Invest noteert met een premie van 87 procent tegenover de waarde van zijn portefeuille (de panden min de schulden). Dat is alsof iemand 187 euro wil betalen voor een briefje van 100. Het maakt de emissie van aandelen erg lucratief, want er moeten minder aandelen uitgegeven worden om hetzelfde bedrag op te halen.

Ten tweede blijft de rente ondanks de recente opstoot relatief laag, waardoor de vastgoedgroepen met hun dividenden nog altijd genoeg couponminnaars kunnen verleiden. Door de rentestijging vrezen sommige bedrijfsleiders echter dat het tijdperk van ultralage rentevoeten stilaan ten einde loopt, waardoor het jeukt om nu nog snel naar de markt stappen.

©De Tijd

De voedingsgroep Vandemoortele sloot vrijdagavond een obligatie-uitgifte voor particulieren van 100 miljoen euro vervroegd af. Vorige week raakte bekend dat Studio100 werkt aan een obligatie van 90 miljoen. De entertainmentgroep hoopt de operatie voor het zomerreces af te ronden. Mithra heeft dezelfde timing in gedachten voor zijn beursgang. Het farmabedrijf is al verzekerd van 20 miljoen euro van Marc Coucke. De Vlaamse ondernemer stapte eerder al in Mithra via een private plaatsing.

De grote onbekende is Balta. Doughty Hanson, de eigenaar van de West-Vlaamse tapijtgroep, werkt aan een dubbele piste: een verkoop of een beursintroductie. Midden juni moet duidelijk worden welke van de twee het wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud