Advertentie

Belgische ondernemer koopt grootste fietsketen van Nederland

Hendrik Winkelmans, oprichter van Fiets! ©Emy Elleboog

Het Belgische familiebedrijf Fiets! doet de stap naar Nederland. En hoe. Het neemt er de grootste fietswinkelketen over en verdubbelt in één keer de omzet naar zowat 40 miljoen euro.

Ondernemer Hendrik Winkelmans richtte Fiets! pas in 2010 op, met de overname van een fietswinkel in de Gentse stationsbuurt. Intussen heeft de keten al 11 vestigingen in ons land. Daar komen er nu 15 bij in Nederland, dankzij de overname van de keten Hans Struijk. 

Een overname bij de noorderburen stond nochtans niet in het businessplan. 'We hoorden twee maanden geleden dat het te koop stond. Er zijn niet zoveel van dat type ondernemingen dus hebben we dat grondig bekeken. De winkels van Hans Struijk hebben een gelijkaardige uitstraling en merkenpallet als de onze in België. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en samen beter kunnen doen', zegt Winkelmans in een korte reactie vanuit Nederland. 

Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en samen beter kunnen doen.
Hendrik Winkelmans
oprichter en CEO van Fiets!

Een overnameprijs is niet bekend. Fiets! financiert de overname met bankkredieten en met een kleine kapitaalverhoging. Dat verandert al bij al weinig aan het aandeelhoudersschap. Winkelmans en zijn vrouw Catherine blijven hoofdaandeelhouder terwijl het investeringsfonds Vermec een minderheid heeft. 

Winkelmans was in België de eerste om een fietsimperium uit te bouwen. Vlaanderen telt nog meer dan 1.000 kleine fietswinkels, maar Winkelmans pakte het professioneler aan. Hij kocht fietswinkels op of opende nieuwe filialen. Allen met dezelfde all-in-oneformule met een fietsatelier voor herstellingen en een groot assortiment aan fietsen. Van stadsfietsen tot elektrische mountainbikes. Van fietskledij tot fietsdragers voor op de auto. Uitgestald in grote ruimtes. In sommige vestigingen heeft Fiets! zelfs al een indoortestbaan van 60 meter om fietsen uit te proberen.

'Mensen geven meer geld uit omdat ze hun fiets veel intensiever gebruiken', zei Winkelmans onlangs in een interview. 'Ze eisen vooral persoonlijk advies en een groot assortiment. Vooral de elektrische fiets is in opmars. De fiets wordt het alternatief voor de wagen in het woon-werkverkeer.'

Een Vlaming is een die hard koerser, een Nederlander minder. En een Nederlandere heeft graag een dragertje vooraan op de fiets.
Hendrik Winkelmans


In Vlaanderen ziet Winkelmans ruimte om de omzet op middellange termijn nog te verdubbelen. En ook in Nederland is de overname nog maar het begin. Al groeit de Vlaamse markt wat sneller dan de Nederlandse. En Winkelmans ziet nog verschillen. 'Een Nederlander gebruikt zijn fiets om zich dagelijks te verplaatsen terwijl een Belg zijn fiets meer recreatief gebruikt. Een Vlaming is een die hard koerser, een Nederlander minder. En een Nederlandere heeft graag een dragertje vooraan op de fiets.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud