Belgische overnamemarkt krijgt klappen

De West-Vlaamse heftruckspecialist TVH is verwikkeld in een biedstrijd om zijn Britse sectorgenoot Lavendon. Het is een van de grootste Belgische deals van het jaar.

De overname-activiteit in ons land kromp dit jaar met ruim de helft ineen. Megadeals bleven uit. En het economisch nationalisme is terug.

Een miljardendeal van Solvay, het bod van Mediahuis op De Telegraaf, Lufthansa die Brussels Airlies opslorpt, de Britse biedstrijd waarin TVH verwikkeld is. Wie de laatste weken De Tijd opensloeg zou kunnen denken dat het fusie- en overnamegeweld in België in alle hevigheid woedt. Maar schijn bedriegt. Want de Belgische overnamemarkt - deals met een Belgische koper, verkoper of doelwit - zakte in 2016 ineen. Wat waren de grote tendenzen in het voorbije jaar? Een overzicht.

1. Geen megadeals

Met nog twee weken te gaan in 2016 staat de teller voor de Belgische overnamemarkt op 15,5 miljard euro. Dat is ruim de helft minder dan het jaar ervoor en ver onder het gemiddelde van de voorgaande jaren (zie grafiek). We laten daarbij de uitzonderlijke overname van SABMiller door AB InBev en de gerelateerde desinvesteringen buiten beschouwing. De omvang van die deal (omgerekend zo'n 92 miljard euro) zou de statistieken grondig vertekenen. 

Grafiek niet zichtbaar? Klik hier

 

Miljardentransaties zoals Delhaize-Ahold (9,3 miljard) of Solvay-Cytec (5,8 miljard) bleven uit. De grootste Belgische deals hebben een prijskaartje van 'slechts' 1 miljard, veel minder dan de voorgaande jaren (zie onderaan). 'Het was een relatief gemiddeld jaar', zegt Dries Hommez, vennoot bij het advocatenkantoor Stibbe. 'Het aantal kleine en middelgrote transacties bleef vrij stabiel, maar er waren slechts een beperkt aantal uitschieters.' Bovendien duurden sommige verkoopproces veel langer. 'De boekenonderzoeken zijn uitgebreider, de contracten worden zorvuldig onderhandeld en er is veel aandacht voor verklaringen en waarborgen vanwege de verkoper', legt Nico Goossens (senior partner bij het advocatenkantoor Argo) uit.

2 Geen megadeals (bis)

Net als in België was er ook internationaal een zware terugval. Volgens het studiebureau Dealogic staat de teller wereldwijd op 3.300 miljard euro. Dat is een vijfde minder dan in 2015. Maar dat was een absoluut recordjaar. 'De politieke en economische onzekerheid – denk aan de Brexit of de verkiezingen in de VS – zorgde voor nervositeit bij investeerders. Dealmakers nemen hun tijd om de nieuwe geopolitieke realiteit te beoordelen', stelt Dirk Meeus, managing partner van het advocatenkantoor Allen & Overy.

Ook internationaal waren er minder megadeals. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de overname van mediagroep Time Warner door telecomreus AT&T (85 miljard dollar), de inlijving van de zaadspecialist Monsanto door het Duitse Bayer (66 miljard dollar) of de overname van Sky News door News Corp (14,6 miljard dollar). Opmerkelijk: er werden voor 800 miljard dollar aan deals ingetrokken. Dat is het hoogste niveau in 8  jaar. Een evolutie die volgens Meeus te wijten is aan strengere concurrentiewaakhonden en de toegenomen complexiteit van megadeals.

3 Economisch nationalisme

Het economisch nationalisme lijkt terug van weggeweest. Twee Belgische bedrijven waren de jongste maanden betrokken bij deals waarin dat fenomeen de kop opstak: Bpost en Eandis. De Nederlandse regering torpedeerde de plannen van Bpost om PostNL in te lijven en bij Eandis werd de  gecontesteerde instap van de Chinese energiereus State Grid afgeblazen.

Er werden het afgelopen jaar wereldwijd voor 800 miljard dollar aan deals ingetrokken. Dat is het hoogste niveau in 8 jaar.

'Ik vrees dat het economisch nationalisme terug is. De Europese interne markt staat steeds meer onder druk van nationale belangen', meent Pierre Walkiers, coverantwoordelijke van de afdeling zakenbankieren bij ING België.

4 Opvallend

Er waren het afgelopen jaar een aantal opmerkelijke deals in België. Zo verraste Marc Coucke onlangs vriend en vijand door het sportvoedingsmerk Etixx terug te kopen van Perrigo, aan wie hij Omega Pharma verkocht en met wie hij in een juridische strijd is verwikkeld. Twee alombekende Belgische ketens kregen een nieuwe aandeelhouder: Quick werd overgenomen door Kharis Capital en de investeringsmaatschappij Cobepa kocht bijna een derde van Le Pain Quotidien. Corialis (ex-Aliplast), tenslotte, kwam voor de vierde keer sinds 2003 terecht bij een financiële eigenaar.

5 Verwachtingen

Wat brengt 2017?  Er zitten naar verluidt al heel wat transacties in de pijplijn.

Een van die deals is de (gedeeltelijke) verkoop van de omheiningsspecialist Betafence door de private-equityreus CVC. En de isolatiegroep Ipcom wordt door eigenaar Waterland klaargestoomd voor een verkoop. Mogelijk verandert ook Ethias van eigenaar. In februari weten we meer. Generali zou dan weer zijn Belgische verzekeringsdochter in de etalage zetten.

Umicore engageerde zich vorig ajar om twee zinkdivisies te verkopen en deed er tot nu toe slechts één van de hand. Solvay werkt al maanden aan de verkoop van zijn divisie polyamiden. Mogelijk komt er in 2017 een doorbraak in beide dossiers.

Maar dealmakers zullen rekening moeten houden met meerdere evoluties: 1) het onzekere geopolitieke en macro-economische klimaat (er zijn verkiezingen, zowel in Nederland, Frankrijk en Duitsland); 2) de permanente fiscale onzekerheid in België - denk aan de mogelijke invoering van een meerwaardebelasting; en 3) de mogelijke stijging van de rente, die (internationale) investeringsfondsen er toe zal aanzetten de financiering van hun deals anders te structureren.

Grafiek niet zichtbaar? Klik hier

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud