Grafiek van de dag

Belgische visserij sterft uit

©Mediafin

De Belgische vissersvloot verdwijnt in een recordtempo. Tegenover twintig jaar geleden blijft de helft van de schepen aan de kade, blijkt uit cijfers die het statistisch bureau Eurostat gisteren publiceerde.

Eind 2018 bestond de professionele Belgische vissersvloot uit 68 vaartuigen. In 2000 telde die nog 129 vaartuigen. De resterende schepen liggen voornamelijk in Oostende en Zeebrugge. In totaal werken zo’n 400 vissers op de schepen, en bij uitbreiding nog eens 4.000 mensen bij leveranciers en verwerkende bedrijven.

Vooral de hoge brandstofprijzen, het personeelstekort en het gebrek aan investeringen in nieuwe schepen zetten de sector onder druk.

In heel de Europese Unie is sinds 2000 een op zeven vissersschepen uit de vaart verdwenen. In Duitsland verdween 43 procent van de schepen. In Nederland en Frankrijk ging een kwart van de vloot verloren. Ook in de Verenigd Koninkrijk verdween een vijfde van de visserij. De Britse vissers hopen dat de brexit hun sector zal doen opleven.

De komende maanden onderhandelen Europa en het VK een akkoord dat zal moet uitmaken welke vissers waar mogen vissen en onder welke voorwaarden. Strengere voorwaarden zouden een nieuwe klap betekenen voor de Belgische visserij. Meer dan de helft van de vis die Belgische vissers bovenhalen, komt uit Britse wateren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud