weekboek

Beste beurswensen

Serge Mampaey

De Bel20 zette met een spurt van 10,3 procent een briljante prestatie neer in 2017. Maar de helft van het koersenbord leverde geen winst op.

Onze beste beurswensen voor 2018! Uiteraard wensen wij u ook een goede gezondheid, geluk met uw familie en in uw relaties, maar ook het genoegen en het werkplezier om de juiste aandelen uit te kiezen, waarvan u dan kan genieten via een royale koerswinst en/of stevige dividenden. Geen makkelijke opdracht.

De Bel20 zette met een spurtje van 10,3 procent, en zelfs 12,9 procent als u de nettodividenden meetelt, een briljante prestatie neer in 2017. Maar dat verhult dat ruwweg de helft van het koersenbord geen winst opleverde. In 2016 sloten twee op de drie Belgische aandelen met winst, ook al eindigde de Bel20 toen nipt in het rood.

Wees dus niet chagrijnig als uw persoonlijke rendement dat van de Bel20 niet haalt, zeker als u niet stevig in de best presterende sectoren zoals technologie, banken, grondstoffen en biotech zat. Vrijwel alle winst werd trouwens in de eerste maanden van het jaar gerealiseerd.

Grens van 4.000

Voor Kinepolis was de cinema in Texel te klein. Op een eiland is het aantal klanten nu eenmaal beperkt.

Begin mei ging onze nationale beursbarometer over de grens van 4.000 punten, om het jaar onder die barrière af te klokken. De laatste week was een afspiegeling van wat al vele maanden bezig is: Wall Street zette zijn zoveelste record neer, terwijl de beurzen in de eurozone lichtrood kleurden. De dure euro, die dit jaar 14 procent hoger spurtte tegenover de dollar, is daar de hoofdschuldige van. De valutarace speelt duidelijk in het voordeel van Amerikaanse bedrijven.

In deze laatste beursweek gingen de Belgen in Nederland shoppen. De economie bij onze noorderburen boomt, en de Hollandse consument is weer bereid zijn portefeuille open te trekken.

Kinepolis (-0,6%, 55,66 euro) nam voor een ondernemerswaarde van 27,5 miljoen euro (dus inclusief schulden) de NH Bioscopen over. De Belgische groep zit duidelijk in een groeiversnelling, want ze zet een deel van de 125 miljoen euro die ze met een obligatie voor institutionelen ophaalde meteen aan het werk.

Van 15 januari tot 30 september gaat Kinepolis ook eigen aandelen inkopen: 360.000 stuks. Die dienen om aan de optieplannen van het management te voldoen - en verhogen dus niet de winst per aandeel - maar vertegenwoordigen toch 13 procent van het gemiddelde handelsvolume per dag. Dat kan de koers tijdelijk ondersteunen.

Frits en Irma

NH staat trouwens voor het echtpaar Frits en Irma Nieuwenhuizen. Frits opende als 21-jarige zijn cinemaatje op het Waddeneiland Texel. In een interview met het Noordhollands Dagblad zegt hij dat Kinepolis al twee jaar aan zijn mouw trok. De Belgische groep krijgt er cinema’s bij in Schagen, Hoofddorp en een nog te bouwen complex in Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland.

‘Vooral voor dat laatste project wilde Kinepolis snel handelen. Nu kan het er nog een eigen touch aan geven’, gaf Nieuwenhuizen mee. Voor de bioscoop in Texel had Kinepolis geen interesse. Die is te klein, en op een eiland is het aantal klanten nu eenmaal beperkt. Nieuwenhuizen verpatste de cinema dan maar aan de uitbater van de filmbar.

©MEDIAFIN

Met de operatie krijgt Kinepolis een stevige voet aan de grond in Noord-Holland, met voorsprong de rijkste Nederlandse provincie.

Dat is ook Retail Estates (+1%, 73,81 euro) niet ontgaan. De specialist in baanwinkels kocht er Cruquius Boulevard, een centrum met 25 huurders gespecialiseerd in alles wat met wonen te maken heeft. Het gaat om een van de tien winkelparken met de hoogste omzet van Nederland. Retail Estates kocht er meteen twee parken bij: eentje met 50 shops in Heerlen - dat ook al in de top 10 prijkt - en een kleiner met 12 winkels in Zwolle. Het zijn telkens toplocaties, het allerbelangrijkste voor wie in vastgoed belegt. In Zwolle is er geen concurrentie, en in Heerlen shoppen ook veel Belgen en Duitsers.

Voor de Belgische vastgoedspeler is het een megadeal. Retail Estates telt 205 miljoen euro neer. Aangezien het bedrijf leent tegen gemiddeld 2,86 procent, en het huurrendement bij de start 6,54 procent bedraagt, levert de deal snel mooie winsten op.

Gerard en Guido

Een Nederlandse connectie is er ook in het schimmige imperium van de holding Iep Invest (+3,9%, 6,02 euro) en haar genoteerde vastgoedvehikel Accentis (+4,2%, 0,0396 euro) , beide gecontroleerd door Gerard Cok. De Nederlandse investeerder schoof wel al het gros van zijn aandelen door naar zijn kinderen Cornelia en Erwin. In ruil voor grosso modo 2 miljoen euro cash en de overname van zijn aandelenpakket voor zo’n 4 miljoen euro, geeft de zakenman Guido Dumarey - die er nog de plak zwaaide toen Iep Punch heette - de juridische claims tegen zijn ex-bedrijven op.

Dumarey eiste via de rechtbank 20 miljoen van Iep. Hij voelde zich gepakt toen Cok via een volgens hem veel te goedkope kapitaalverhoging de macht greep. Nadien konden ze elkaars bloed drinken. Nochtans waren ze, allebei uit de buurt van Sluis, ooit goede vrienden. In een interview met De Tijd in 2002 zei Cok over zijn voormalige zakenpartner: ‘Wij houden van de manier van werken van Dumarey en Punch. Hij is een goudeerlijke kerel met wie het goed zakendoen is.’

Iep en Accentis

Nu het juridische steekspel achter de rug is, kan er eindelijk iets bewegen bij Iep en Accentis. Cok heeft tijd zat om iets uit zijn mouw te schudden.

Bij het eroticaconcern Beate Uhse, dat deze maand bescherming tegen zijn schuldeisers vroeg, is een voorlopig bewindvoerder aangesteld. Daardoor moest Cok als referentieaandeelhouder en voorzitter een stap opzij zetten. Op het toppunt was Beate Uhse, bekend van zijn seksshops en de Pabo-catalogus, bijna 2 miljard euro waard. De concurrentie van gratis internetporno deed de verkoop verslappen en nu is de groep geen fluit meer waard.

Iep noteert met een stevige korting van ongeveer een derde tegenover iets wat ook met een stevige korting op zijn boekwaarde noteert: Accentis. Af en toe vinden er wat eigenaardige transacties plaats, zoals de aankoop van een Oostenrijks clubhotel. Of Iep speelt voor bank door zijn hoofdaandeelhouder leningen te verstrekken. Cok probeert ook al jaren de waarde van Accentis zo laag mogelijk te laten lijken, maar operationeel doet de verhuurder van industrieel vastgoed het goed. Bij Iep ging dit najaar ook al 15 procent van de eigen aandelen naar de papierversnipperaar, waardoor Coks greep op het bedrijf automatisch vergrootte.

Een fusie van beide vennootschappen of een delisting van Accentis of Iep behoren tot de mogelijkheden. Al zal Cok naar oeroude Hollandse traditie geen stuiver te veel willen betalen. Gelukkig heeft de West-Vlaamse zakenman Joris Ide een blokkeringsminderheid van 10,01 procent in Accentis gekocht. Dat verkleint de kans dat de kleine aandeelhouders zich laten ringeloren.

Lees verder

Tijd Connect