Advertentie

Beterschap in zicht voor industriebedrijven

De sluiting van Ford Genk zal dit jaar nog wegen op de resultaten. ©REUTERS

In 2014 verdwenen 8.000 banen in de technologische industrie, maar sectorfederatie Agoria verwacht dit jaar een kentering. De sluiting van Ford Genk niet meegerekend, voorziet de sector lichte groei met 1 procent.

De Belgische industrie groeide vorig jaar met een luttele 0,5 procent. Voor 2015 verwachten de technologische industriebedrijven een krimp met 1,5 procent, maar dat heeft alles te maken met de sluiting van Ford Genk, die pas dit jaar volledig in de statistieken zichtbaar zal worden. Wanneer het einde van de Genkse autofabriek en de impact op zijn toeleveranciers niet wordt meegerekend zal de Belgische maakindustrie met 1 procent groeien. Dat becijferde sectorfederatie Agoria.

Omslag

‘De logica achter het niet meerekenen van Ford Genk is dat het gaat om een beslissing van drie jaar geleden die nu pas volop voelbaar wordt’, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. ‘2015 kan het jaar van de positieve omslag worden en hopelijk kunnen we dan in 2016 weer een echt groeiverhaal schrijven.’

De sector kan een kentering gebruiken. Het tewerkstellingsniveau daalde sinds de crisis van ruim 300.000 in 2008 tot zo’n 263.000 jobs vandaag. Vorig jaar gingen nog maar eens 8.000 jobs verloren bij technologiebedrijven, waarvan de helft voor rekening van de sluiting van de Ford-fabriek en zijn toeleveranciers. Op basis van reeds aangekondigde herstructureringen verwacht de technologiefederatie dat dit jaar nog 1.500 banen verloren gaan. ‘Uiteraard zijn we daar niet blij mee’, aldus Lambotte, ‘maar we hopen dat we het jobverlies in 2016 eindelijk tot nul kunnen herleiden om daarna weer nieuwe banen te creëren.’

Sociale acties kostten 400 miljoen

Wat 2014 betreft werd de goede prestatie van de technologische industrie in de eerste drie kwartalen deels tenietgedaan door een krimp met 4 procent in de laatste drie maanden. De helft van die productiedaling had volgens Agoria te maken met de stakingen. De navraag bij de Belgische industriebedrijven leert dat de sociale acties 400 miljoen euro kostten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud