Advertentie

Bijna 10 procent meer faillissementen in eerste kwartaal

De horecasector tekende in het eerste kwartaal van 2017 voor de meeste faillissementen: 546 op een totaal van 2.767. © /Hollandse Hoogte

Tijdens de eerste drie maanden van 2017 zijn in België 2.767 ondernemingen failliet verklaard, 9,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Oost-Vlaanderen ging een recordaantal bedrijven over de kop.

Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon.

Er werden in de drie gewesten meer faillissementen geregistreerd in het eerste kwartaal. De grootste toename tegenover een jaar geleden was er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+20,8 procent). In Vlaanderen waren er 8 procent meer faillissementen en in het Waals gewest 6,6 procent.

4.976
Door alle faillissementen van het eerste kwartaal kwamen 4.976 banen op de tocht te staan.

Door alle faillissementen van het eerste kwartaal kwamen 4.976 banen op de tocht te staan. Dat is een lichte stijging (+0,6 procent) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat de ondernemingen die failliet gingen, gemiddeld minder werknemers hadden.

Het zwaarste faillissement van het eerste kwartaal was dat van Structo+ uit Brugge begin januari, waardoor 127 banen op de helling kwamen te staan. De betonfabriek werd overgenomen door Willy Naessens Group, die 44 jobs redde. Ook de faillissementen van Advies en Management Diensten uit Malle (105 banen) en MC Services uit Elsene (75 jobs) wogen zwaar door.

Forse stijging in Oost-Vlaanderen

De provincie Oost-Vlaanderen noteerde een recordaantal faillissementen voor een eerste kwartaal: 398 ondernemingen of bijna 40 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2016. Ook in Waals-Brabant gingen er fors meer bedrijven over de kop (+37,3 procent).

In Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Luik ging het aantal faillissementen daarentegen omlaag.

Horeca op kop

De meeste faillissementen vielen in de horecasector (546), maar hun aantal bleef stabiel.

'De gunstige evolutie die we gedurende 2016 kenden, lijkt gekeerd', besluit Eric Van den Broele van Graydon.
Eric Van den Broele
Hoofd onderzoeksafdeling Graydon

In de sectoren bouw, zakelijke dienstverlening en transport gingen meer bedrijven over de kop dan in dezelfde periode vorig jaar. 'De gunstige evolutie die we gedurende 2016 kenden, lijkt gekeerd', besluit Eric Van den Broele van Graydon. 'Toch evenaren we hiermee geenszins de recordniveaus die we in de eerste trimesters van 2013 tot 2015 noteerden.'

Vorig jaar werden over het hele jaar 10.066 faillissementen geteld. Dat was het laagste aantal in zes jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud