Advertentie

Biotalys sluit 7 procent lager op eerste beursdag

Patrice Selles, CEO van Biotalys ©rv

Het aandeel van Biotalys is vrijdag na een turbulente eerste beursdag fors lager gesloten. De beursgang van de gewasbeschermer werd geen overdonderend succes.

Hoewel de Gentse gewasbeschermer Biotalys vrijdagmorgen zijn beurscarrière met 5 procent koerswinst begon, viel het bedrijf in de late handelsuren terug onder de intekenprijs van 7,50 euro. Het aandeel sloot op 7 euro.

Biotalys haalde met zijn beursgang 47,5 miljoen euro op. In het allerbeste geval had de beursgang 70 miljoen euro vers geld kunnen opleveren.

27,9 miljoen euro van het totale bedrag was al voor de beursgang toegezegd door de bestaande aandeelhouders waaronder Gimv en Ackermans & van Haaren, en twee nieuwkomers, namelijk FPIM en BNP Paribas Fortis Private Equity Belgium.

Dat betekent dat Biotalys al bij al niet veel extra investeerders enthousiast wist te maken, toch zeker geen grote investeerders. Particuliere beleggers tekenden wel present.

Biotalys had 10 procent van de nieuwe aandelen voorbehouden voor kleine beleggers, maar dat is uiteindelijk uitgebreid tot 18,3 procent, goed voor 10 miljoen euro.

Het verse kapitaal moet voornamelijk dienen voor de commercialisering van de eerste producten en de financiering van het onderzoek.  

Biotalys heeft al een eerste product (Evoca) klaar waarmee wijnboeren en aardbeitelers hun planten kunnen beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel, die zich manifesteert als wit-grijze pluisjes. Het kan ook dienen voor meloenen, aubergines en tomaten.

Het bedrijf heeft zeven producten in de pijplijn en richt zich ook op maïs, olijven, citrusvruchten, koolzaad, granen en aardappelen.

Biotalys is de derde spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie die de weg vindt naar de beurs, na Devgen en Ablynx.  Net als Ablynx inspireert Biotalys zich op het immuunsysteem van lama’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud