BNP Paribas stopt met financiering Amerikaanse detentiecentra

©EPA

De Franse bank BNP Paribas, waarvan de Belgische overheid hoofdaandeelhouder is, stopt met de financiering van privégevangenisbedrijven. Dat meldt De Standaard.

Het bedrijf Geo Group baat in de Verenigde Staten detentiecentra uit voor migranten uit Midden-Amerika. De centra zijn de laatste dagen in het nieuws door de slechte omstandigheden waarin de migranten worden vastgehouden. Volgens inspectiediensten en ngo's worden de mensenrechten er geschonden. BNP Paribas deed intensief zaken met het bedrijf.

Naar aanleiding van een artikel in de krant De Standaard heeft de bank de praktijken van Geo Group afgetoetst aan haar eigen beleid. BNP Paribas heeft nu beslist niet langer zaken te doen met Geo Group. Ook met andere privébedrijven die gevangenissen of detentiecentra uitbaten zullen geen nieuwe financiële engagementen worden aangegaan.

Gisteren kondigde minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan dat hij de Belgische vertegenwoordiger in de raad van bestuur over de zaak zal raadplegen. De Belgische staat is de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud