Boomend PostNL hervat dividend

Herna Verhagen, CEO van PostNL. ©ANP

Na een sterk derde kwartaal verhoogt PostNL-CEO Herna Verhagen de jaarprognose fors. Bovendien komt er sneller dan verwacht een dividend.

PostNL laat dinsdag voorbeurs in een persbericht weten dat het een sterk derde kwartaal achter de rug heeft. Corona bezorgt e-commerce een boost en als pakjesverdeler profiteert PostNL daar optimaal van.

PostNL verwacht voortaan een bedrijfswinst (ebit) van minstens 175 miljoen euro over 2020. Dat impliceert een forse verhoging van de jaarprognose. Eerder ging PostNL uit van een ebit tussen 110 en 130 miljoen euro.

Bovendien start PostNL vroeger dan verwacht opnieuw met winstuitkeringen. 'We verwachten over het boekjaar 2020 een dividend uit te keren', zegt CEO Herna Verhagen. Dat zal gebeuren na de algemene vergadering van april 2021.

Bonus van 250 euro netto

Elke voltijdse werknemer krijgt een bonus van 250 euro netto.
Herna Verhagen
CEO PostNL

'Wegens de uitzonderlijke inspanningen in het coronatijdperk krijgt elke voltijdse werknemer een bonus van 250 euro netto', zegt Verhagen.

PostNL gaat ervan uit dat de nettoschuld tegen eind dit jaar minder dan 2 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) beloopt. Die afname van de schuldgraad is wel mede te danken aan het feit dat PostNL via een sale and lease back vijf sorteercentra verkoopt en vervolgens huurt, een transactie die 150 miljoen cash oplevert.

Verhagen blijft wel voorzichtig in de vooruitzichten voor het vierde kwartaal, het doorgaans belangrijkste kwartaal van het jaar. 'De visibiliteit is beperkt, zowel voor het vierde kwartaal als voor 2021. Veel hangt af van de evolutie van het coronavirus. Dat kan het ziekteverlof van de werknemers beïnvloeden en het bestedingsgedrag van de consument tijdens de eindejaarsperiode.'

Bpost

Ter herinnering: ook bij de grote rivaal Bpost zijn de dividenden voorlopig opgeschort, waardoor 80 miljoen euro in het bedrijf blijft. 'We doen dat uit voorzichtigheid tot de situatie stabieler wordt', zei CEO Jean-Paul Van Avermaet daarover in een gesprek met De Tijd in augustus. Bpost had toen net beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers bekendgemaakt dankzij een pakjesboost. Van Avermaet beloofde tegen het einde van het jaar een nieuw dividendbeleid uit te werken.

In 2016 probeerde Bpost tevergeefs PostNL in te lijven. Vandaag heeft PostNL een beurswaarde van 1,3 miljard euro, tegenover een beurswaarde van 1,5 miljard euro voor Bpost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud