Bouwondernemer investeert in begrafenissen

©Photo News

De investeringsmaatschappij Vermec (van de bouwfamilie Verhaeren) en Amaury Hendrickx (co-oprichter van hamburgerketen Ellis) bouwen aan een netwerk van uitvaartbedrijven.

De twee richtten een jaar geleden - samen met de Antwerpse begrafenisondernemer Bruno Quirijnen - Sereni op als koepel om uitvaartbedrijven in heel België onderdak te bieden. Ondertussen heeft Sereni al acht van die centra overgenomen. 'De bedoeling is om er een zevental per jaar bij te doen. Eerst in Vlaanderen, dan Brussel en Wallonië', aldus Quirijnen die al dertig jaar in het vak zit.

Moeilijke generatiewissels

België telt zo'n 800 begrafenisondernemers. Velen kampen met opvolgingsproblemen. 'In de sector moet je namelijk 7 op 7, 24 op 24 beschikbaar zijn. Ik ken mensen uit de branche die al jaren niet meer op vakantie zijn geweest. Velen zitten op hun tandvlees en dat schrikt de jongere generatie af', klinkt het.

Bovendien stijgt de noodzaak aan investeringen. 'Mensen lopen steeds meer weg van de kerk, waardoor bedrijven zelf moeten investeren in een aula voor uitvaartceremonies. Een investering die moeilijk rendabel te maken is.'

Fusiegolf

Quirijnen ziet de fusiegolf als dé manier om de sector te professionaliseren, door ondere andere aula's en lijkwagens efficiënter te benutten. En door allerhande taken zoals administratie, IT, drukwerk en nieuwe technologie (zoals digitale rouwbrieven voor sociale media) te centraliseren binnen Sereni. 'De ondernemers zullen zich kunnen toeleggen op het menselijk contact, zonder wakker te moeten liggen van de rest.'

Fiets en hamburgers

De familie Verhaeren (gekend van bouwbedrijf Viabuild) heeft via Vermec 45 procent van Sereni in handen. De investeringsmaatschappij heeft ook belangen in fietswinkelketen Fiets! en het Nederlandse Eternal Sun dat zonnesimulatoren maakt om zonnepanelen te testen. 

Amaury Hendrickx maakte carrière bij onder Merill Lynch in Londen en heeft momenteel een topfunctie bij de investeringsmaatschappij van Abu Dhabi. Hij was mede-oprichter van Ellis Gourmet Burger en van Dentius (een netwerk van tandartsenpraktijken). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud