Bpost verrast met sterke cijfers en jonge voorzitster

©BELGAIMAGE

Aan de top van Bpost waait binnenkort een frisse wind. De 35-jarige Audrey Hanard wordt de nieuwe voorzitter van het Belgische postbedrijf. Dat maakte Bpost woensdagavond bekend.

Met de jonge onafhankelijke Hanard draagt de PS, die de voorzitter mocht kiezen, een atypisch profiel voor. De Brusselse werkt vandaag in Londen bij de consultant Dalberg Global Advisors, waar ze focust op thema’s als onderwijs, werkgelegenheid en gezondheid.

Hanard is ook voorzitter van het onderwijsnetwerk Be education en voormalig voorzitter van de denktank Vrijdaggroep. Net als staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS), ook lid van de Vrijdaggroep, werkte Hanard voordien jaren bij de consultant McKinsey.

Nieuwe algemene vergadering

Audrey Hanard ©A.de Wilde

Hanard vervangt bij Bpost François Cornelis (71) als voorzitter. De vroegere Total-manager stapte in maart vervroegd op. Hij kreeg heel wat kritiek op zijn weifelende aanpak bij het ontslag van Bpost-CEO Jean-Paul Van Avermaet enkele weken eerder. Van Avermaets positie was onhoudbaar geworden wegens zijn mogelijke betrokkenheid in een kartelzaak bij zijn vorige werkgever G4S. De federale regering eiste daarop zijn ontslag.

Op de algemene vergadering volgende week wordt bijna de helft van de raad van bestuur vervangen. Nieuwe bestuurders worden Jules Noten, de vroegere CEO van de voedingsgroep Vandemoortele, en Sonja Rottiers, die binnenkort stopt als CEO van de verzekeringsfirma Lloyd’s Europe. Zij vervangen de onafhankelijke bestuurders Philly Teixeira en Saskia Van Uffelen, die tot het einde vasthielden aan de positie van Van Avermaet.

Eerder raakte al bekend dat Ecolo zijn politiek directeur Mohssin El Ghabri in de raad van bestuur benoemt. Dat Ecolo een apparatsjik zonder noemenswaardige bedrijfservaring koos, veroorzaakte ergernis bij Bpost en maakt de keuze van de PS voor Hanard des te opmerkelijker.

Pandoeringen op beurs

De nieuwe raad van bestuur gaat van start in een woelige periode. Bpost kreeg de voorbije maanden twee pandoeringen op de beurs als gevolg van de zwakke resultaten en de chaos aan de top.

+9 %
Bpost boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 1.020 miljoen euro, 9 procent meer dan een jaar eerder.

Maar de kentering lijkt voorzichtig ingezet. Interim-CEO Dirk Tirez kon woensdag uitpakken met sterke kwartaalresultaten. Dankzij de boom van de onlineverkoop en de minder dan verwachte daling van de brievenpost boekte Bpost in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 1.020 miljoen euro, 9 procent meer dan een jaar eerder. De aangepaste bedrijfswinst lag met 116 miljoen euro bijna 40 miljoen hoger dan een jaar eerder.

Door de goede resultaten verhoogt Bpost zijn winstprognose voor dit jaar. Terwijl het eerder een aangepaste bedrijfswinst tussen 265 en 295 miljoen euro verwachtte, rekent Bpost nu op een winst van minstens 310 miljoen euro in 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud