Brandblussermaker Sicli in financiële nood na wanbeheer en boete voor oplichting
De Brusselse producent van brandblussers Sicli verkeert in nood. Het bedrijf maakt al jaren verlies door wanbeheer en moet ook een boete betalen omdat het de overheid oplichtte.
Het is alle hens aan dek bij Sicli, een bedrijf uit Ukkel gespecialiseerd in brandpreventie. Het bedrijf, dat onder meer brandblussers maakt, verkeert in zware financiële nood en heeft bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. Een door de rechtbank aangestelde advocaat treedt op als bewindvoerder en moet een overnemer voor het bedrijf vinden.
De bewindvoerder zegt dat zich een drietal kandidaten aandiende. Hij hoopt binnen enkele weken een doorstart mogelijk te maken. De 300 werknemers hebben er volgens persbureau Belga een minder goed oog in en vrezen dat het bedrijf failliet gaat.
Sicli kampt al jaren met zware verliezen. Vorig jaar boekte het 9 miljoen euro nettoverlies op 34 miljoen euro omzet en het jaar ervoor ging het bedrijf 23 miljoen euro in het rood. Eind vorig jaar was het eigen vermogen 9,5 miljoen euro negatief.
De financiële neergang is het gevolg van wanbeheer door de voormalige gedelegeerd bestuurder, schrijft het bedrijf in zijn jaarverslagen en bevestigt de bewindvoerder. Daardoor moest Sicli in 2022 uitzonderlijke afschrijvingen doen op IT-infrastructuur en voorraden. Het bedrijf moest ook 'boekhoudkundige correcties doorvoeren' en 'provisies aanleggen om risico's in te dekken die naar boven zijn gekomen'. Al twee jaar wil de revisor geen oordeel vellen over het jaarverslag. Eind vorig jaar ontsloeg Sicli 'na een reeks onregelmatigheden' zijn toenmalige CEO.
Scholen en gemeenten opgelicht
Bovendien kreeg Sicli afgelopen zomer de rekening gepresenteerd van de onfrisse praktijken waarmee het bedrijf zich inliet. Het moet van de Belgische Mededingingsautoriteit 2,2 miljoen euro betalen omdat het aan concurrentievervalsing deed. Samen met concurrenten Ansul en Somati vervalste Sicli meer dan zeven jaar lang overheidsopdrachten voor blusapparaten en brandslanghaspels.
De drie bedrijven verdeelden overheidsopdrachten onder elkaar. Ze bedisselden onder elkaar welk bedrijf een aanbesteding zou moeten winnen. De twee bedrijven die volgens de onderlinge afspraken niet mochten winnen, stuurden offertes die opzettelijk hoger geprijsd waren dan die van de 'winnaar'. Zo lichtten Sicli, Ansul en Somati onder andere scholen, gemeenten, OCMW's, socialehuisvestingsmaatschappijen en openbaarvervoermaatschappijen op. De drie bedrijven erkenden hun schuld.
De bewindvoerder van Sicli stelt dat het bedrijf een andere weg is ingeslagen. De nieuwe directie, die sinds een jaar aan zet is, professionaliseerde het bestuur.
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Antwerpse diamantwijk in ‘zwaarste crisis ooit’ door boycot, labostenen en afhakende Chinezen