Advertentie

Brusselse luchthaven keert riant dividend uit

Het dividend wordt uitgekeerd aan de drie aandeelhouders van de luchthaven: het Canadese pensioenfonds OTPP (39%), de Australische investeerder Macquarie (36%) en de Belgische staat (25%). ©Photo News

Brussels Airport keert ondanks de miljoenenschade van de aanslagen van vorig jaar een dividend van 109 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders. Dat vernam De Tijd en wordt bevestigd door het bedrijf. De kassa rinkelt ook voor de Belgische staat.

Dat bedrag bestaat uit een interim-dividend van 93,7 miljoen euro en een einddividend van 15,6 miljoen. Het wordt uitgekeerd aan de drie aandeelhouders van de luchthaven: het Canadese pensioenfonds OTPP (39%), de Australische investeerder Macquarie (36%) en de Belgische staat (25%). Die ziet in totaal 27 miljoen euro binnenstromen.

Het hoge dividend is opmerkelijk, want Brussels Airport kende door de aanslagen van 22 maart 2016 een erg moeilijk jaar.

De luchthaven bleef bijna twee weken gesloten en had maanden nodig om te herstellen. Daardoor ontving ze bijna 3 miljoen minder passagiers dan gehoopt. De totale financiële impact van de aanslagen op de luchthaven werd op 90 miljoen euro begroot.

In mei 2016, twee maanden na de aanslagen, besliste de luchthavenuitbater daarom dat er over het boekjaar 2015 - in tegenstelling tot de voorgaande jaren - enkel een interim-dividend zou worden uitbetaald. ‘Over 2016 komt er zeker geen dividend’, verklaarde CEO Arnaud Feist toen.

Recordbedrag

Bij de voorstelling van de jaarresultaten 2016 vorige week wist Feist enkel te melden dat het dividend ‘ongeveer hetzelfde’ was als voorheen. Het blijkt uiteindelijk om een recordbedrag van 109,3 miljoen euro te gaan.

‘Het dividend voor 2016 bestaat niet enkel uit de winst over dat jaar, maar bevat ook de overgedragen winst van 2015: 40,9 miljoen euro, een bedrag dat niet uitgekeerd werd omdat de impact van de aanslagen op het bedrijf niet gekend was’, zegt een woordvoerster van Brussels Airport. ‘Als je abstractie maakt van die overgedragen winst, kom je voor 2016 op een lager dividend uit dan voor 2015.’

Volgens insiders is het hoge dividend te danken aan de relatief goede jaarcijfers van Brussels Airport. De omzet daalde tot 486 miljoen (-6,6%) en de bedrijfswinst ging door de extra kosten na de aanslagen bijna een derde achteruit. De nettowinst bleef evenwel haast stabiel op 65 miljoen euro omdat Brussels Airport na de aanslagen 50 miljoen terugkreeg van de verzekeringen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud