portret

Chinese miljardair sterft na val in de Provence

Pieter Suy

Wang Jian, de stille kracht achter HNA, een van China's grootste conglomeraten, overleed na een ongelukkige val in de Provence. Voor het met schulden overladen HNA kon de timing niet slechter.

De 57-jarige zakenman viel tien meter diep in een klif in het bergdorpje Bonnieux. Hij had een vriend gevraagd om een foto van hem te maken nabij de bekende middeleeuwse kerk, die op de rand van de klif staat. Wang Jian, die in Frankrijk op reis was met familie en vrienden, overleed meteen aan de gevolgen van zijn val. Er was geen sprake van kwaad opzet, zei de lokale gendarme woensdag.

Als een van de architechten van het conglomeraat HNA kan Wang Jian beschouwd worden als een van de gezichten van de Chinese expansie in het Westen van de voorbije jaren.

Of de Franse politie-agenten die het ongeval kwamen vaststellen meteen wisten wie het slachtoffer was, valt te betwijfelen. Een bekende naam is Wang Jian immers niet bij het grote publiek. Maar als een van de architecten van het conglomeraat HNA kan hij nochtans beschouwd worden als een van de gezichten van de Chinese expansie in het Westen van de voorbije jaren.

Shopaholic

Wang Jian stond samen met de Chinese miljardair Chen Feng - die wat vaker de spotlights opzoekt - aan de wieg van HNA. Die Chinese gigant ontstond in de schoot van de luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines, maar sloot de voorbije jaren de ene na de ander miljoenendeal. Sinds eind 2015 kocht HNA voor liefst 40 miljard dollar aan participaties in de meest uiteenlopende sectoren. 

40
miljard
Sinds eind 2015 kocht HNA voor liefst 40 miljard dollar aan participaties in de meest uiteenlopende sectoren.

Zo groeide HNA in een mum van tijd uit tot grootaandeelhouder van de bankreus Deutsche Bank, werd het de eigenaar van de Hilton-hotelketen en kocht het volop luxevastgoed in toplocaties zoals Manhattan of San Francisco.

In België is HNA eigenaar van de bagageafhandelaar Swissport en De Ster, dat plastic servies maakt voor vliegtuigmaaltijden. En als u de voorbije dagen tijd verloor in een file op de E40, is de kans niet gering dat er voor u een trailer van het logistieke bedrijf TIP stond. Die groep was tot voor kort ook in handen van HNA. 

Financieringsproblemen

Maar om zijn koophonger te stillen moest HNA zich diep in de schulden steken. In die mate zelfs dat Peking HNA begon te beschouwen als een gevaar voor de Chinese economie. Onder druk van de overheid en geplaagd door financieringsproblemen, moet HNA nu volop participaties van de hand doen. 

In België is HNA eigenaar van de bagageafhandelaar Swissport en De Ster, dat plastic servies maakt voor vliegtuigmaaltijden.

De afgelopen maanden verkocht de groep al zijn belangen in Hilton en de Spaanse hotelketen NH Hoteles, terwijl ze ook haar belang in Deutsche Bank verder afbouwde. 

Als dealmaker nummer 1 binnen het bedrijf speelde Wang Jian een cruciale rol in de ontmanteling van HNA, zeggen experts. Zij verwachten dat zijn plotse overlijden de verdere uitverkoop van het conglomeraat nog zal bemoeilijken. 

Belgische banken

HNA is lang niet het enige Chinese conglomeraat dat dezer dagen in moeilijke papieren zit. Peking houdt ook andere giganten, zoals Fosun, Anbang of Dalian Wanda scherp in de gaten omdat ze vreest dat ze zullen bezwijken onder hun gigantische schuldenlast.

Dat kan mogelijk ook gevolgen hebben voor Belgische klanten. De Chinese verzekeringsgroep Anbang, in België eigenaar van Fidea en Bank Nagelmackers, kwam vorige maand nog volledig in handen van de Chinese overheid. Al wil dat nog niet zeggen dat Fidea en Bank Nagelmackers meteen in de etalage zullen komen te staan. De top van de twee Belgische financiële instellingen benadrukt dat er nog geen indicaties in die richting zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect