Corona-uitbraak in kerncentrale van Doel

©Hollandse Hoogte / Frans Lemmens

Minstens 26 personeelsleden van de kerncentrale in Doel zijn besmet met het coronavirus. Om te vermijden dat de uitbraak te veel kritiek personeel doet uitvallen, moeten medewerkers zo veel als mogelijk thuiswerken.

Onder de uitgevallen medewerkers zijn ook personeelsleden die belangrijke taken vervullen in de kerncentrale. Toch beklemtoont uitbater Engie Electrabel dat de veiligheid van de kerncentrale voorlopig niet in het gedrang is. 'Onze absolute prioriteit is het garanderen van de nucleaire veiligheid en het blijven bijdragen tot de bevoorradingszekerheid.'

Onze absolute prioriteit is het garanderen van de nucleaire veiligheid en het blijven bijdragen tot de bevoorradingszekerheid.
Engie Electrabel

Om strategisch belangrijke infrastructuur draaiende te houden, zijn er uitgebreide draaiboeken. Die verzekeren dat ook kritieke functies, zoals het controleren van de kernreactoren of het onderhoud van cruciale technische installaties, niet in het gedrang komen.

Toch is het van belang dat het personeel op de strategisch belangrijke site niet massaal uitvalt door de uitbraak. 'Elke besmetting is er een te veel', klinkt het nog bij een woordvoerder.

Niet uitgesloten dat besmettingen nog oplopen

Het is de eerste keer dat 26 personeelsleden positief testen op het virus. Bij de eerste besmettingsgolf, dit voorjaar, is het nooit tot gelijkaardige aantallen gekomen. 'Het aantal besmettingen op onze sites is tot nu toe steeds heel laag gebleven.'

Dagelijks komen zowat 400 personeelsleden ter plaatse op de site van de kerncentrale in Doel. Om te vermijden dat het virus in de wandelgangen nog meer slachtoffers maakt, zijn de 26 besmette personeelsleden in quarantaine geplaatst. Het gaat om 12 mensen in dienst van Engie Electrabel en 14 anderen die op de nucleaire site opdrachten uitvoeren voor externe firma's.

Het is niet uitgesloten dat het aantal besmettingen de komende dagen verder oploopt. 'Het huidige aantal besmettingen kan natuurlijk ook niet los van de bredere context gezien worden, met het hoge aantal nieuwe gevallen vastgesteld in de afgelopen week', besluit de directie. 'We blijven de situatie monitoren van dag tot dag, zodat we de maatregelen indien nodig kunnen bijsturen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud