Advertentie

De Tijd-fotograaf Károly Effenberger wint Nikon Press Photo Award

Het winnende beeld van de Nikon Press Photo Award, van De Tijd- en L'Echo-fotograaf Karoly Effenberger. ©Karoly Effenberger

Persfotograaf Károly Effenberger is de grote winnaar van de ‘Nikon Press Photo Awards’.

Voor L'Echo, de Franstalige zusterkrant van De Tijd, maakte freelance fotograaf Effenberger het winnende portret van Bernard Wesphael, de Belgische oud-politicus die werd vrijgesproken van de doodslag op zijn vrouw. Het beeld werd deze ochtend tijdens de prijsuitreiking in het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) bekroond tot beste persfoto van 2016. Károly Effenberger viel met zijn foto eveneens in de prijzen in de categorie Portrait.

 

Karoly Effenberger is sinds 2005 fotograaf. Hij studeerde portret- en documentairefotografie aan de Amsterdam Photo Academy. Momenteel werkt de meermaals bekroonde freelance fotograaf - hij won ook in 2015 de ‘Nikon Press Photo Award’ in de categorie Portrait - voor tal van Belgische en internationale opdrachtgevers.

'Zijn technisch perfect portret van Bernard Wesphael is een samenvatting van heel het verhaal, van verdenking tot vrijspraak', zo klinkt het in het juryrapport van Nikon Press Photo Awards. 'Bernard Wesphael werd vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw, maar de twijfel zal altijd blijven', licht jurylid Jan Desloover, chef foto De Standaard, de keuze van de jury toe. 'Is hij een man met een geheim of niet? Dader of medeslachtoffer? Dit ook technisch uitmuntende portret is een eeuwig vraagteken.

De prijs voor beloftevolle fotografen jonger dan 30 jaar gaat naar Sanne De Wilde voor haar reportage over een broer en zus met albinisme. Daarnaast zijn er per categorie prijzen toegekend aan Dieter Telemans (News), Peter Malaise (Sport), en Joris Hermans (Story). '

Enige prijs

De ‘Nikon Press Photo Awards’ zijn de enige officiële prijzen voor persfotografie in ons land. De prijs werd in het leven geroepen in 1977 en was tot eind jaren ’90 de ‘Leo Tindemansprijs’. Na een onderbreking van enkele jaren wordt de traditie verdergezet onder de naam ‘Nikon Press Photo Awards’ en is de award nu toe aan een jubileumeditie.

Dit jaar werden er in totaal 623 foto’s ingezonden. De jury bestaat uit Leen Van Baelen (chef foto De Morgen en Het Laatste Nieuws), Jean-Marc Bodson (fotocriticus bij La Libre), Jan Desloover (chef foto De Standaard), Stéphanie Bliard (Fotomuseum Charleroi), Rein Deslé (FOMU – Fotomuseum Antwerpen), Wim Robberechts (Robberechts TV) en Hans Swaelens (Nikon BeLux).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud