Deliveroo werkt niet meer met ‘koeriers in loondienst'

©AFP

Het maaltijdleveringsplatform Deliveroo zet zijn samenwerking stop met de freelancecoöperatie SMart. Ruim 3.800 fietskoeriers krijgen daardoor niet langer een uurloon.

Om te zorgen dat de fietskoeriers een minimum aan sociale bescherming genoten, werkte Deliveroo in ons land sinds 2016 samen met SMart. Die coöperatie van freelancers trad op als tussenschakel en zorgde ervoor dat de koeriers verzekerd waren, sociale bescherming genoten en een uurloon kregen.

Deliveroo zet die samenwerking stop. ‘Sinds juni testen we een flexibeler nieuw arbeidsmodel met freelancers’, zegt het onlineplatform woensdagavond in een persbericht. ‘Op basis van dat nieuw model zullen koeriers een nieuw contract aangeboden krijgen als zelfstandige, waar ze per levering betaald worden.’

Volgens Sandrino Graceffa, de gedelegeerd bestuurder van SMart, creëert de maaltijdleverancier op die manier 'mini-jobs'. ‘Koeriers zullen niet langer een uurloon krijgen, maar een stukloon.' Bij SMart vrezen ze vooral dat koeriers daardoor niets meer verdienen op het moment dat er geen opdrachten beschikbaar zijn. Nu is dat wel het geval.

In loondienst

De koeriers die de restaurantmaaltijden aan huis brengen, zijn vooral studenten die op die manier een centje bijverdienen. SMart onderhandelde voor hen dat ze voor minstens drie uren betaald krijgen, ook als er geen werk is op het moment dat ze hun diensten aanbieden. Bovendien zorgde SMart voor een verzekering, een minimumloon, een fietsvergoeding en een vergoeding voor het gebruik van de smartphone van de koeriers.

Deliveroo zegt dat bezorgers ook onder de nieuwe regeling verzekerd blijven door het bedrijf. 'Deliveroo-koeriers verliezen hun verzekering niet. De aansprakelijkheidsverzekering wordt behouden onder het nieuwe model en we bekijken momenteel om een arbeidsongevallenverzekering aan te bieden', aldus een woordvoerder van Deliveroo.

In totaal waren ruim 3.800 koeriers op die manier in loondienst bij SMart, dat daarvoor als intermediair een vergoeding kreeg van Deliveroo. ‘Maar Deliveroo wil het nu goedkoper doen zonder ons’, klinkt het bij SMart.

Deliveroo voorziet voor haar koeriers in een overgangsfase tot eind januari, met informatiesessies waarbij de fietsers de kans krijgen om over te stappen op het ‘nieuwe arbeidsmodel’.

Een zelfstandige fietskoerier zal dan per levering 7,25 euro krijgen, een student 5 euro. Deliveroo maakt zich sterk dat dankzij een nieuw en efficiënter algoritme, koeriers meer leveringen zullen kunnen uitvoeren per uur. Daardoor zouden ze tot 16 euro per uur kunnen gaan verdienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect