‘Dividendenbonanza blijft nog een jaartje duren'

Shell is voor het derde opeenvolgende jaar 's werelds dividendenkampioen. ©REUTERS

Nooit werden meer dividenden uitgekeerd dan in 2018. En het feestje gaat dit jaar nog niet liggen, voorspelt de vermogensbeheerder Janus Henderson Global Investors.

Beursgenoteerde bedrijven keerden in 2018 wereldwijd een recordbedrag van 1.370 miljard dollar aan dividenden uit, berekende Janus Henderson. Tegenover 2017 gaat het op een toename met 9,3 procent.

De forse stijging wordt verklaard door een ‘normalisering’ van de dividendenstroom in enkele sectoren die zwakkere jaren achter de rug hebben, zoals de mijn-, olie- en bankensector.

1413 miljard dollar
Verwachte dividenduitkeringen voor 2019
Janus Henderson ziet de uitgekeerde dividenden dit jaar nog ruim drie procent groeien.

Ook grote technologiebedrijven keren meer en meer dividenden uit in plaats van de winst op te potten of te herinvesteren. De regering-Trump zwengelde de dividendenmachine verder aan door de belastingen te verlagen.

Europa loopt achter

Waar u belegde, bepaalde wel in grote mate of u meer dividenden ontving. De groeimarkten, Noord-Amerika en Japan hadden de beste kaarten, terwijl Europa in de achtervolging zat.

Ook voor 2019 verwacht Janus Henderson nog een toename van de dividenden, met 3,3 procent tot 1.414 miljard dollar. Dat bedrag is vergelijkbaar met het bruto binnenlands product van een land als Australië. ‘De winstverwachtingen van de bedrijven en de economische vooruitzichten nemen af, maar toch denken de meeste waarnemers dat bedrijven in 2019 hun winst nog zullen zien toenemen’, zegt analist Ben Lofthouse van Janus Henderson.

De allergrootste dividendbetaler blijft, voor het derde jaar op rij, de oliereus Royal Dutch Shell.  Apple  en Exxon Mobil  bezetten de andere ereplaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud