Advertentie
Advertentie

Duitse industrie maakt zich op voor stakingsgolf

Een werknemer in de staalfabriek van ThyssenKrupp in Duitsland. ©EPA

De machtigste vakbond in Duitsland, IG Metall, heeft opgeroepen tot een 24-uren-staking in de Duitse industrie. Grote bedrijven zoals BMW en Siemens zetten zich schrap.

Gesprekken tussen IG Metall (die 2,3 miljoen leden telt) en werkgevers voorbije nacht hebben het sluimerende conflict dat al enkele weken - zelfs maanden - broedt niet kunnen ontmijnen. 16 uur lang intensief overleg heeft ook nu niets opgeleverd.

De vakbond IG Metall - de machtigste in de Duitse industrie - heeft daarom een stakingsgolf aangekondigd, die vanaf maandag al van start kan gaan. 'Het lijkt de enige manier om werkgevers op andere gedachten te brengen', aldus Roman Zitzelberger, de hoofdonderhandelaar van IG Metall.

©EPA

De voorbije weken kregen enkele bedrijven waaronder Porsche, BMW en Siemens al af te rekenen met waarschuwingsacties, een voorbode op het grotere werk dat hen komende week te wachten staat.

De vakbonden eisen onder andere 6 procent meer loon, terwijl de werkgevers niet meer dan 2 procent willen geven. Daarbovenop strijden de vakbonden voor de mogelijkheid gedurende een periode van twee jaar niet 35 maar 28 uur per week te werken. Volgens werkgevers is dat laatste onaanvaardbaar en organisatorisch onhaalbaar nu de Duitse economie op volle toeren draait.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud